Woongemeenschap

ACHTERGROND
In de afgelopen jaren zijn er rond Klooster Nieuw Sion (KNS) drie gemeenschappen ontstaan die samen één gemeenschap vormen: de werk-, getijden– en woongemeenschap van KNS. Ieder van deze gemeenschappen heeft een eigen set leefregels. Iedereen in de kloostergemeenschap is lid van de werkgemeenschap. Degene die zich willen toewijden aan het getijdengebed op KNS kunnen daarnaast ook lid van de getijdengemeenschap worden. Van de leden van de getijdengemeenschap woont een deel op KNS; deze leden vormen de woongemeenschap. Tenslotte wonen sinds het voorjaar van 2021 ook jonge mensen tijdelijk op het klooster, zij vormen de vierde gemeenschap: Jong Nieuw Sion. Hieronder een korte beschrijving van onze woongemeenschap.

WOONGEMEENSCHAP
Leden van de getijdengemeenschap die op KNS wonen vormen een woongemeenschap. Deze woongemeenschap bestaat uit alleengaanden, koppels en gezinnen. Ieder huishouden heeft haar eigen appartement binnen het klooster. Op dit moment wonen er 14 volwassenen met 8 kinderen op KNS. Zij zijn uitgekozen uit vele geïnteresseerden, waarbij gelet is op verwachtingen van het gemeenschapsleven, passende karakters en diversiteit in leeftijd en kerkelijke achtergrond. Net als de werk- en getijdengemeenschap heeft ook de woongemeenschap een eigen set leefregels. Van leden van de woongemeenschap wordt verwacht dat zij één dag per week op vrijwillige basis werken op KNS en minimaal éénmaal per dag deelnemen aan het getijdengebed. De gemeenschap heeft er daarnaast voor gekozen een vaste avond in de week samen te komen en eten. De woongemeenschap wordt begeleid door eigen begeleiders en wie wil kan een geestelijk begeleider kiezen.

NIEUWE BEWONERS
Regelmatig worden we benaderd door mensen die graag in onze woongemeenschap willen wonen. Dat zien we als een goed teken! Tegelijkertijd is het wonen in een gemeenschap niet niks. Het meedragen van ons dagelijks gebed, het samenleven met verschillende karakters, het loslaten van je eigen ideeën & openstaan voor anderen, toewijding aan onze gemeenschappen; het zijn voorbeelden waarin ons woongemeenschapsleven een beroep op je doet. 

We kunnen niet iedereen een woonplaats bieden in ons klooster. Omwille van het welzijn & de vitaliteit van de woongemeenschap hanteren we een zorgvuldige selectieprocedure. We houden geen wachtlijst bij van geïnteresseerden. Wanneer we actief op zoek gaan naar nieuwe bewoners, plaatsen we hiervoor een oproep in onze nieuwsbrief. Daar kunt u zich onderaan deze pagina voor aanmelden. Als je geïnteresseerd bent, raden we je daarnaast aan om eerst een periode betrokken te zijn als vrijwilliger op Nieuw Sion. Op die manier kunnen wij jou beter leren kennen en jij ons.

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2