Apollo Ensemble: Bach-Obrecht-Bach

Wat hebben de missen van Obrecht en Bach met elkaar te maken? Op het eerste gezicht misschien niets. Het Apollo Ensemble laat in deze uitvoering zien dat er toch verbinding ligt tussen de beide missen.

De mis van Obrecht is geschreven voor vier stemmen, zonder enige instrumentale begeleiding. Als basis voor zijn mis gebruikte hij een volkslied dat in zijn tijd zeer bekend was: L’homme armé. Obrecht was een meester in de polyfonie, de schrijfstijl waarin verschillende stemmen een zelfstandige melodie laten horen. Er was veel kritiek op deze kunstige stijl. Door de zelfstandige stemvoering was de tekst minder goed te volgen.

De missen van Bach hebben een uitgebreide instrumentale begeleiding, met strijkers en blazers. Er is een openings- en slotkoor en daar tussen schreef Bach aria’s. De openingsdelen zijn geschreven in de stile antico, de ouderwetse stijl, polyfoon, naar voorbeeld van de oude meesters, zoals Obrecht. De mis van Obrecht bevat vijf delen (Kyrie-gloria-credo-sanctus-agnus dei) waarvan we tijdens deze concertserie alleen het kyrie en gloria uitvoeren. De missen van Bach hebben maar twee onderdelen, het Kyrie en het Gloria. Het leverde de bijnaam “Lutherse Mis” op.

Concert + kloostermaaltijd
Wilt u aansluitend aan het concert genieten van een vegetarische kloostermaaltijd in onze koffieschenkerij? Dat kan! U kunt reserveren voor het avondeten (excl. dranken) tijdens het reserveren voor het concert. Van harte welkom!

Aanmelden

Uitvoerenden:
Tanja Obalski sopraan
Oscar Verhaar countertenor
Adriaan de Koster tenor
Michiel Meijer bas
David Rabinovich (artistiek leider), Daphne Oltheten – viool
Annemarie Kosten-Dür – altviool
Cassandra Luckhardt, – cello
Beltane Ruiz – contrabas
Peter Tabori, Robert de Bree – hobo
Christopher Price, Felix Foster – hoorn
Thomas Oltheten – fagot
Marion Boshuizen – orgel
Programma:
J.S Bach
Missa in G BWV 236
Kyrie
Gloria
J. Obrecht
Missa L’homme armé
Kyrie
Gloria
J.S. Bach
Missa in F BWV 233
Kyrie
Gloria

Praktisch
  • Datum en tijd: 20 november 2022 15:00 uur - 17:00
  • Entreeprijs:
  • Kosten retraite declareren bij De christelijke zorgverzekeraar: Ben je verzekerd bij De christelijke zorgverzekeraar, dan kun je mogelijk een aanzienlijk deel van de kosten van deze retraite laten vergoeden. Kijk voor meer informatie op deze pagina.
  • Kortingsruimte: Als je graag wilt deelnemen, maar niet de financiële ruimte hebt om de volledige toegangsprijs te betalen, bieden we je graag korting aan op de toegangsprijs. We nodigen je uit om hierover contact op te nemen met activiteiten@nieuwsion.nl.
  • Locatie: Nieuw Sion, Vulikerweg 6 , 7431 PJ Diepenveen

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2