Concert Rameau & Co

La Pellegrina: Rameau & Co
Marc-Antoine Charpentier (1643-1704) domineerde de Franse muzikale 17e eeuw door de omvang van zijn productie en de kracht van zijn composities. Hij pakte alle genres aan, maar hij is bovenal een componist van vocale muziek voor wie de expressieve mogelijkheden van de tekst altijd centraal staan in zijn werken.

Het Motet pour les trépassés H.311 heeft als ondertitel ‘Klachten van de zielen in het vagevuur’. Dit stuk heeft de vorm van een rondeau, waarvan het refrein is toevertrouwd aan het dubbelkoor: ‘Miseremini mei’. De verzen worden gezongen door solisten.

Jean Philippe Rameau (1683-1764) is een van de belangrijkste muziektheoretici geweest in de Westerse muziekgeschiedenis, de grondlegger van de harmonieleer. Maar hij was ook een belangrijke componist, wiens invloed op de ontwikkeling van de opera niet onderschat mag worden. In de cursus werkt het orkest aan de beroemde chaconne van Rameau waarmee hij het opéra-ballet Les Indes galantes afsluit.

 
De Messe des Morts oftewel het Requiem van Jean Gilles (1668-1705) was lange tijd heel populair in Frankrijk en werd onder andere gebruikt bij de begrafenissen van Rameau en Lodewijk XIV. Op het eerste gehoor mag dat wat vreemd lijken, want voor een dodenmis gaat het hier wel om bij vlagen nogal vrolijke, vlotte muziek zonder de sfeer van vrees en onheil die latere requiem-composities kenmerken. Pathos is er daarentegen genoeg en oppervlakkig klinkt het werk geenszins, getuige het Offertorium en de Communio. Maar de lange Introitus heeft een dansant karakter en het Sanctus bezit een veerkrachtig ritme. Daarom was het werk ideaal geschikt voor de begrafenis van Lodewijk XIV, omdat het vooruitloopt op de rococo-wereld van zijn opvolger waarin demonen ver te zoeken waren.

Het wordt voorafgegaan door het hiervoor bedoelde korte instrumentale Carillon van Michel Corrette (1707-1795) dat zestig jaar later werd toegevoegd.

Aanmelden

Praktisch
  • Datum en tijd: 18 augustus 2023 15:30 uur - 16:30
  • Entreeprijs:
  • Kosten retraite declareren bij De christelijke zorgverzekeraar: Ben je verzekerd bij De christelijke zorgverzekeraar, dan kun je mogelijk een aanzienlijk deel van de kosten van deze retraite laten vergoeden. Kijk voor meer informatie op deze pagina.
  • Kortingsruimte: Als je graag wilt deelnemen, maar niet de financiële ruimte hebt om de volledige toegangsprijs te betalen, bieden we je graag korting aan op de toegangsprijs. We nodigen je uit om hierover contact op te nemen met activiteiten@nieuwsion.nl.
  • Locatie: Nieuw Sion, Vulikerweg 6 , 7431 PJ Diepenveen

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2