Kloostermaal Speciaal – augustus


Voeding voor lichaam en geest
Van harte welkom! De schenkerij van Nieuw Sion nodigt je uit om te komen genieten van een speciaal kloosterdiner, waarin ingrediënten uit onze moestuin de hoofdrol spelen. Geniet van een bijzondere kloosteravond, waarop je kunt genieten van een heerlijk vegetarisch ‘kloostermaal’ en een boeiende ‘slotgang’. Muziek, lezing of andersoortige presentatie als afsluiting van een ontspannen en inspirerende avond. Je kunt het kloosterdiner en het inhoudelijke programma los reserveren of als combinatie-arrangement.

—————————————————

Kloostermaal Speciaal Vierde Gang
In de vierde gang van het Kloostermaal Speciaal is op 30 augustus Jedi Noordegraaf bij ons te gast; illustrator, muzikant en componist. Vanavond worden er tien geïllustreerde Psalmen getoond, horen we meer over de inspiratie en werkwijze van de kunstenaar en worden een aantal Psalmen ook muzikaal vertolkt. Welkom om aan te sluiten bij deze slotgang van het Kloostermaal Speciaal.

Over de Psalmen:
Liederen zijn het, de psalmen. De 150 poëtische songs drukken het hele spectrum van menselijke emotie uit. Angst, wanhoop, verlangen, liefde, hoop , vreugde, en verrukking. Ze geven ons ook inzicht in hoe we moeten bidden en hoe we ons kunnen uiten naar God. Verder geven ze de gehele Bijbelse Canon beknopt weer. Psalmen is werkelijk een bijzonder boek te noemen.

Het zingen van de psalmen was oorspronkelijk ingebed in de Joodse liturgie. Maar ook christenen namen het over aan het begin van het ontstaan van de kerk. De woestijnvaders zongen ze, Benedictus (6e eeuw na christus) nam ze op in zijn kloosterregel om ze wekelijks te zingen. Onafgebroken werden ze ruim duizend jaar in het Latijn gezongen, overal in Europa. In de tijd van de Reformatie werden de psalmen door protestanten in rijmende, regelmatige coupletten in het Frans gezongen. Petrus Datheen nam nog in diezelfde zestiende eeuw voor ons land de melodieën over en vertaalde de psalmen uit dat Frans in het Nederlands. Twee eeuwen later, in 1773, werd een nieuwe berijming vervaardigd, bijeengezocht uit berijmingen van diverse dichters en genootschappen. Sindsdien zijn de psalmen een inspiratie gebleven voor muzikanten en kunstenaars van alle hoeken van de kerk en daarbuiten. Zo ook voor Jedi Noordegraaf.

Over Jedi Noordegraaf:
Jedi Noordegraaf groeide op in kerken waar de psalmen niet meer werden volledig werden gezongen. In een online theologische cursus (St Stephen’s University, Canada 2008) ontdekte hij de volle rijkdom van de psalmen. Toen hij zich verdiepte in de vroeg christelijke liturgie viel op hoe belangrijk het psalter in deze liturgieën was. Bonhoeffer schrijft over de importantie van de psalmen (in: Verborgen omgang):

“Het Psalter is in zijn diepste betekenis het gebedenboek van Jezus Christus.”
Hierdoor geïnspireerd onderneemt hij klooster retraites: ‘Ik merk dat deze vorm mij een stuk rust in mijn leven geeft, waaruit in kan leven en werken’. Hij begon de beelden die hij bij de psalmen kreeg te tekenen en ontdekte hoe ze een spiegel kunnen zijn voor de menselijke ziel. Noordegraaf spreekt over ‘Visio Divina’, een visuele variant van Lectio Divina: vanuit de stilte kijken naar een afbeelding en door te reflecteren, te antwoorden en te rusten. Misschien iets te zien wat boven je eigen individuele ervaring uitstijgt.

Jedi Noordegraaf (1976, Den Haag) is een illustrator uit Ede. Hij studeerde in 2004 af als architect (genomineerd voor de Roos Geesingprijs) aan de Artez Academie van Bouwkunst in Arnhem. Hij werkte daarna als architect, vormgever, muzikant en illustrator. In 2009 richtte hij Studio Vandaar op. Zijn werk is te omschrijven als gelaagd en conceptueel met een minimalistisch en kleurrijk kleurenpalet.

Programmatijden vrijdag 30 augustus
Op 26 juli starten we het Kloostermaal om 18.30 uur, direct na het getijdengebed van 18.00 uur.
Je bent van harte uitgenodigd om bij dat gebedsmoment aanwezig te zijn. Na het diner begint het programma om 20.30 uur. Het programma eindigt voor het nachtgebed van 21.30 uur. Je kunt het diner en het programma los reserveren, of als combinatie-arrangement.

Wat zeggen eerdere deelnemers aan Kloostermaal Speciaal?
“Ik heb genoten van de zorg en aandacht waarmee alles werd vormgegeven” (Henk)
“Wat een bijzondere sfeer, die ken ik van geen enkel ‘gewoon’ restaurant” (Marjolein)
“Het eten was top, boven verwachting, had ik stiekem niet verwacht!” (Hester)

Kosten

 • De kosten van het diner zijn € 34,50 (per persoon, excl. drankjes)
 • De kosten van het programma zijn € 10,-.
 • Je kunt hieronder reserveren, en op de avond zelf in onze koffieschenkerij afrekenen. NB: mochten de kosten vanwege je inkomenssituatie een te hoge drempel vormen, dan is een kortingstarief mogelijk. Voel je vrij om hierover contact op te nemen met ons via activiteiten@nieuwsion.nl.
  Praktisch
  • Datum en tijd: 30 augustus 2024 18:30 uur - 21:15
  • Entreeprijs: € 44,50 (Kloostermaal € 34,50 - Programma € 10,-)
  • Kosten retraite declareren bij De christelijke zorgverzekeraar: Ben je verzekerd bij De christelijke zorgverzekeraar, dan kun je mogelijk een aanzienlijk deel van de kosten van deze retraite laten vergoeden. Kijk voor meer informatie op deze pagina.
  • Kortingsruimte: Als je graag wilt deelnemen, maar niet de financiële ruimte hebt om de volledige toegangsprijs te betalen, bieden we je graag korting aan op de toegangsprijs. We nodigen je uit om hierover contact op te nemen met activiteiten@nieuwsion.nl.
  • Locatie: Nieuw Sion, Vulikerweg 6 , 7431 PJ Diepenveen

  Nieuwsbrief Nieuw Sion

  Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

  Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2