Lees verder

Paasvesper in de Russisch Orthodoxe traditie

Op 26 april 2020 wordt in de serie maandelijkse Koorvespers een Russisch Orthodoxe Paasvesper gehouden in de kloosterkerk van Klooster Nieuw Sion.

Pasen geldt in de Oosters Orthodoxe traditie als het grootste feest, waar de gelovigen gedurende de 40 dagentijd met vasten en bidden naar toe leven. In de week voor Pasen zijn er veel, en lange, diensten met een diep serieuze toon die het lijden en sterven van Christus als thema hebben. Pasen is daarna een uitbundig feest vol vreugde en licht, en ook veel lekker eten omdat de vastentijd afgelopen is.

Een Orthodoxe vesper is opgebouwd uit vaste gebeden en gezangen in afwisseling met gezangen die afhankelijk zijn van de dag waarop de vesper gevierd wordt. De Paasvesper kent een heel eigen karakter waarin onder andere vele malen het “Christus is opgestaan” klinkt, dat beantwoord wordt door de aanwezigen met een luid: “Hij is waarlijk opgestaan!”

Een Orthodoxe viering is totaal andere manier van vieren. Alle zintuigen worden aangesproken, door iconen, kaarsen, liturgische gewaden, wierook en prachtige meerstemmige zang.

Koorzang
In de Orthodoxe traditie wordt de stem gezien als het mooiste instrument, er wordt dan ook meerstemmig en zonder begeleiding gezongen. De koorzang wordt verzorgd door het Nijmeegs Byzantijns Koor o.l.v. Svetlana van Wielink, de voorganger is priester Ton Sip.

De dienst begint om 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur. De toegang is vrij, bij de uitgang wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de gemaakte  kosten.

Locatie: Nieuw Sion
Vulikerweg 6
7431 PJ Diepenveen

Je kunt voor dit evenement niet online reserveren.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2