Lees verder

Klooster Experience – Programma 2021

19 – 22 augustus 2021

Laat je het hele weekend inspireren door workshops, optredens en bijzondere ontmoetingen. Met daar tussendoor als rode draad: de vieringen in de Kloosterkapel.
Een aantal onderdelen komt op meerdere dagen terug.

Stilte Atelier
In stilte tekenen, schilderen of boetseren. Het hele weekend is het ‘Stille Atelier’ geopend om de rust te zoeken en daarbij creatief bezig te zijn. Je maakt gebruik van materialen die geen geluid maken. Het atelier is ingericht door kunstenaar André Bikker.
Vrijdagmiddag wordt het atelier geopend met de workshop ‘Een stilte reis langs materialen en technieken’ (Programma nr. 11). Buiten de workshops om is het atelier voor iedereen te gebruiken.

Mijn Levenspad
Praat met een religieus over je levenspad of over iets anders wat je bezighoudt. Wil je apart spreken met één van de religieuzen? Dat kan, het liefst in de middag. Spreek gerust iemand aan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook een appje sturen naar zuster Esther (06 30862305). Zij kijkt wie van de religieuzen beschikbaar is en zal je laten weten waar en wanneer je in gesprek kunt gaan.

Stilte in de Abtkapel
Komt er veel op je af en wil je even alleen zijn of zoek je een plek om te bidden? In de abtskapel is geen programma en staat een gebedsbankje voor je klaar. De abtskapel ligt achter de kapittelzaal. Om er te komen neem je in de pandgang naar de wasruimte het eerste gangetje links. Daar liggen ook enkele meditatieoefeningen voor het geval je niet weet hoe je moet mediteren of even behoefte hebt aan een steuntje. Voel je vrij om van de kapel gebruik van te maken, maar houd het daar wel stil.

Ora et Labora
Het eeuwenoude monnikenmotto ‘Ora et Labora’, betekent Bid en Werk. We maken dit festival samen; jij bent er gast en mede-eigenaar. Dat betekent genieten én bijdragen aan deze bijzondere plek. Zo mag je bijdragen door mee te helpen in de grote moestuin of door samen eten klaar te maken in de Kloosterkeuken of door even de handen uit de mouwen te steken en te helpen met klussen in en rondom nieuw Sion. Ook door te zingen in het koor draag je bij aan jouw klooster ervaring en ons festival.

Early Bird
Begin de vrijdag- en zaterdagochtend op een ontspannen en/of sportieve manier met Imre, Erik of Maria. Zij hebben speciaal voor de vroege vogels onder ons een mooi programma samengesteld: Op vrijdag begin je je dag sportief met onze fitmaster Imre.
Op zowel vrijdag als zaterdag kan je vogels luisteren met Erik.
(zie programma nr 3, 4 en 13)


1. Optreden Reisgenoten
De band Reisgenoten schrijft hedendaagse pelgrimsliederen voor godzoekers die onderweg zijn. Niemand van ons is al gearriveerd als het gaat om onze geloofsreis en de band zoekt naar een taal en muziek die daarbij aansluit. Ze schrijven liederen over de spanning tussen o.a. twijfel en geloven, eenzaamheid en gemeenschap, het tijdelijke en het eeuwige.

Donderdag
20.00 uur
De Grote Kap

2. New Sion Choir
Het New Sion Choir zorgt deze eerste avond voor een speciaal, warm welkom. Het koor repeteert wekelijks op Nieuw Sion en verzorgt Choral Evensongs in de prachtige kloosterkerk. Onder de inspirerende leiding van dirigent Jan van Dijk zingen zij muziek uit verschillende stijlperioden in de Anglicaanse traditie.

Donderdag
22.30 uur
Berceau

3. Fitrate – Imre van de Geer
De vrijdag goed beginnen door even lekker te bewegen onder leiding van Imre van de Geer onze eigen fit-master. Even de spieren losmaken, je ademhaling voelen en zo op een heel ontspannen manier deze mooie dag starten. Vergeet je sportschoenen niet aan te trekken!

Imre van de Geer is bewoner van woongemeenschap op Nieuw Sion. Vanuit zijn eigen bedrijf ‘Fit Rate’ houdt hij zich bezig met inspanningstesten, advisering en coaching van mensen met (lichte) burn-out klachten en sporters. Deze dagen stuurt hij het keukenteam aan, staat hij dagelijks garant voor drie gezonde voedzame maaltijden én moedigt je aan om vrijdag fit aan je dag te beginnen.

Vrijdag
6.45 uur
Verzamelen bij De Grote Kap

4. Vogels luisteren – Erik Mensonides
In dit letterlijke earlybirdprogramma genieten we van het dawnchorus, een wandeling van 45 minuten waarbij Erik kort vertelt over het vogelrijk. Hoeveel soorten herken jij? Welke vogels hoor je? Met je eigen zintuigen kun je vogels op verschillende manieren waarnemen, door sporen, veren, geluid, op zicht, gedrag en herkennen van biotopen. Een ideale manier om uit je hoofd te komen en de natuur intens te beleven.

Erik Mensonides is in het dagelijkse leven docent bouwkunde bij hogeschool Windesheim en wandel (natuur) coach. Verder is hij vrijwilliger bij de Vogelsbescherming en waarnemer bij Sovon vogelonderzoek. In de binnenstad van Deventer runt hij een yoga winkel en studio.

Vrijdag en zaterdag
6.45 uur
Verzamelen bij De Grote Kap

5. God aan diggelen – Broeder Jozef Essingh en Rik Zweers
Broeder Jozef en Rik ontmoetten elkaar 4 jaar geleden in het Dominicanenklooster in Zwolle. De mannen verschillen 50 jaar in leeftijd, maar kenden beiden een vast geloof in God wat in de loop der jaren voor een deel instortte. Wat kwam ervoor in de plaats? Een levend en meer divers beeld van God. In deze workshop word je meegenomen in de persoonlijke verhalen van Rik en Jozef en ga je op zoek naar jouw beeld van God. Is dit een statisch beeld of is het continu in beweging?

Rik Zweers werd in 2018 uitgeroepen tot Jonge Theoloog des Vaderlands. In het dagelijks leven combineert Rik zijn liefde voor kunst en zingeving als gastdocent op Hogeschool VIAA, in de pop-up kerk in Zwolle en als programmamaker bij het Dominicanenklooster.

Jozef Essingh is broeder van de Dominicanenorde en 82 jaar oud. Sinds 1991 woont hij in het klooster in Zwolle. Hij is een echte fietsfanaat en is geregeld naar Lourdes gefietst.
‘s Winters prutst hij graag aan computers. Broeder Jozef is iemand die zich graag in leeft, zowel in het oude boek als in de onderliggende emoties van mensen en bij de dingen waar ze mee bezig zijn.

Vrijdag
9.45 uur
Kapittelzaal

6. De rode draad in mijn leven – Nadia Kroon
Gebeurtenissen kunnen een grote impact op je hebben. Een verhuizing, nieuwe studie, ruzies, een overlijden of een geweldig succes. Het laat je niet onberoerd. Je leven krijgt opeens een compleet nieuwe wending.
In deze workshop leer je wat deze gebeurtenissen met jou hebben gedaan. Na een inleiding ga je aan de slag met een echte, lange rode draad en heel veel schrijfkaartjes. Gaandeweg ontdek je hoe jouw leven jouw beeld van God heeft gevormd en jouw kijk op de wereld en jezelf. Tenslotte bespreken we met elkaar de hamvraag: nu je dit over jezelf weet, hoe ga jij de weg met jezelf en God vervolgen? Kun je komen tot een nog grotere innerlijke vrijheid en hoop voor je toekomst?

Nadia Kroon (1989) heeft theologie gestudeerd aan de Christelijke Hogeschool Ede en de Vrije Universiteit. Ze was tot voor kort een protestantse zuster bij de Augustinessen van Sint Monica. Nu is ze bezig met de overstap naar een meer contemplatief klooster. Ze blogt op www.kloosterwereld.nl en heeft een boek geschreven over haar klooster ervaringen met als titel ‘Non in de bus’.

Vrijdag
9.45 uur
Bibliotheek

7. Lectio Divina – Broeder Ruud Pragt
Het Lectio Divina is een geweldige methode om woorden niet alleen te lezen met je hoofd maar ze te laten landen in je hart. Een tekst kan een woord van God voor jou worden, wanneer je luistert met je hart en in alle stilte en rust een woord gezelschap houdt. Misschien zul je ervaren hoe God spreekt in jouw innerlijk.
Het Lectio Divina wordt al eeuwenlang gebruikt door kloosterlingen als manier om God te zoeken. De laatste jaren wint deze manier van bijbellezen steeds meer aan populariteit ook onder protestanten.

Ruud Pragt, of zoals door velen genoemd ‘broeder Ruud’, is met zijn 80 jaar een vertrouwd gezicht op Klooster Nieuw Sion. Hij zet zich in als poortwachter, kloostergids, voorganger, retraite leider en klusser. Ruud heeft al vele mensen kennis laten maken met het Lectio Divina en doet dit met veel liefde vandaag voor jou. Voor zijn pensionering werkte broeder Ruud als parochie pastor in Zutphen, Apeldoorn en Zevenaar, en daarna bij Assel Don Bosco Centrum in HoogSoeren.

Vrijdag
9.45 uur
Sacristie

8. De Beeldenstorm – Zuster Marga Zwiggelaar
Een geschiedenisles(je) over de Beeldenstorm van 1566. We hebben er allemaal eigenlijk wel van gehoord, als het niet op school is dan misschien wel eens op de televisie. De Beeldenstorm trok een spoor van vernieling door kerken en kloosters. In heel Nederland werden de beelden met geweld uit de kerken gesleept. Maar klopt dit beeld wel?
In deze lezing (met plaatjes en muziek) vertelt zuster Marga over de Beeldenstorm. Wat hield die Beeldenstorm nu eigenlijk in, en hoe belangrijk was het? En niet in de laatste plaats: wat inspireerde de Beeldenstorm en waar vond deze nu precies plaats.

Marga Zwiggelaar trad in 2019 in bij de Dominicanessen van Neerbosch, een congregatie die is gevestigd in Nijmegen. In november 2020 deed zij haar kleine professie. Sinds haar intrede is zuster Marga verhuisd van Drenthe naar Nijmegen. Marga is van huis uit opbouwwerker en jongerenwerker. Daarnaast heeft zij cultuurwetenschappen gestudeerd en heeft ze gewerkt in de culturele wereld. Op dit moment doet zuster Marga onderzoek naar Meister Eckhart en de mystiek van de middeleeuwse begijnen.

Vrijdag
9.45 uur
Eetzaal

9. Bouw je huis op het zand – André Bikker
Bouw je huis op het zand. Jezus adviseert ons dat niet te doen.Toch krijg je nu de kans om je eigen zandsculptuur te carven. Je leert het verdichten en stampen van het zand om vervolgens te gaan carven. Op basis van een psalm gaan we aan de slag en maak jij je eigen zandsculptuur.

André Bikker(1967) is ondernemend kunstenaar. Hij werkt zoals hij zelf zegt; “op het snijvlak van Hemel en Aarde, bewegend op het kruispunt waar mens en beeld elkaar raken”. Opgeleid als grafisch vormgever in 1990 start zijn leven als zelfstandig ondernemer, door de oprichting van ‘zijn’ ontwerp studio Servion in Arnhem. Na 6 jaar en een sabbatjaar maakt hij een omslag naar het jongerenwerk. Zo werkte hij voor Youth for Christ Nederland en de PKN. Tegenwoordig is hij kunstenaar (www.gravuur.nl), trainer, gastdocent en runt hij samen met zijn vrouw Joke een Bed & Breakfast (www.demamalou.nl)

Vrijdag
9.45 uur
De Grote Kap

10. Een stille reis langs materialen en technieken – André Bikker
Vanuit de stilte leren luisteren met je ogen en kijken met je vingers. Je leert aandachtig kijken en observeren met uitdagende tekenopdrachten. Dat doen we door te tekenen met je ogen dicht, met divers tekengereedschap, van houtskool tot markers. Daarnaast leren we kijken met onze vingers. Met onze ogen dicht gaan we aan de gang met klei en ervaren we het hoe het is om gevormd te worden in afhankelijkheid. Een verstilde workshop waar je in je eigen tempo werkt met diverse opdrachten en materialen waar je uit kan kiezen.

Meer over Andre Bikker vindt je onder nummer 10.

Vrijdag
15.30 uur
Werkplaats

11. Optreden Troubadour Paul Cherryseed
Troubadour Paul Cherryseed verspreid al 10 jaar vruchtbare, muzikale zaadjes, diep vanuit zijn hart. Troostrijke, breekbare en hoopvolle folkpopliedjes, veelal verpakt als dansende verhalen. Hij bracht afgelopen decennium drie albums uit: The Desert, The Dew & The Dawn (2013), The Story of Saint Anonymous (2016) en Fishlove (2019).
Op de Klooster Experience viert hij zijn jubileum en deelt hij kleurrijke ritmische Braziliaanse verhalen over hardwerkende boeren en visliefde, swingende gospelsongs over vergeten heiligen en onschuldig gevangenen én als speciale verrassing een vers lied over een vijgenplukkende profeet.

Vrijdag
20.00 uur
De Grote Kap


Foto: Prosa en Canto
12. Early Bird – Maria Nap
Begin je dag met een workout waarbij je jezelf uitdaagt. Kom in contact met het unieke lichaam dat je hebt gekregen en leer luisteren naar de signalen dat het afgeeft. Maria neemt je mee in oefeningen waarbij krachttraining, cardio en mindfulness gecombineerd worden tot een full-body workout. De oefeningen zijn niet gericht op het veranderen van jouw lichaam, maar focust op het aanwezig zijn in en het respecteren van het lichaam dat je hebt en dat tot zijn volle recht laten komen. Je hoeft niets mee te nemen, maar een yogamat en gewichten zijn fijne opties.

Zaterdag
6.45 uur
Verzamelen bij De Grote Kap

13. Zin in kunst – Rik Zweers
Kunst kan onbegrijpelijk zijn en vreemd. Maar kunst kan ook helpen in een zingevingsvraag. Het zet mensen aan het denken. Het geeft een ander perspectief en nieuwe gesprekken.
In deze workshop krijg je handvatten van Rik om jouw zingevingsvraag te verbinden aan een kunstwerk zodat het niet meer vreemd is, maar leert wat het jou kan vertellen.

Meer over Rik vind je onder nummer 5.

Zaterdag
9.45 uur
Sacristie

14. Frans van der Lugt – Pater Jan Stuyt
‘Niemand kiest waar ze geboren worden, maar sommige mensen hebben invloed op waar ze sterven.’ Zo’n man was Frans van der Lugt. Een priester voor de Rooms katholieke kerk en een Jezuïet. Hij woonde en werkte in Homs, Syrië en bleef er. Ook toen er oorlog uitbrak, ook toen de stad belegerd werd. Hij weigerde de mensen van Homs in de steek te laten en bleef solidair naast hen staan, totdat, vlak voor de bevrijding van de stad, twee kogels een einde aan zijn leven maakten.

Het leven van Frans van der Lugt is een inspiratie en een voorbeeld voor velen, ook voor Jan Stuyt, een Jezuïet en pater bij de Rooms Katholieke kerk. Tijdens deze workshop zal hij vertellen over het inspirerende leven van Frans van der Lugt en wat jij daarvan kan leren.

Zaterdag
9.45 uur
Kapittelzaal

15. De Beeldloze God – Zuster Marga Zwiggelaar
Iedereen heeft wel een voorstelling van God. We noemen God goed, of rechtvaardig, of zelfs de wrake. De 14e eeuwse mysticus Meister Eckhart zei dat we juist geen enkel beeld van God kunnen maken, dus we kunnen ook niet zeggen dat God goed is, of rechtvaardig, of wraakzuchtig. Maar wat is God dan wel?

In deze inleiding over de beeldloze God van Meister Eckhart vertelt dominicanes zr. Marga over deze bijzondere mysticus. Wat bedoelt Eckhart bijvoorbeeld precies als hij praat over de beeldloze God en hoe kan ons dat helpen om op het spoor van God te komen. Of juist helemaal niet.
We eindigen de workshop met een creatieve opdracht, waarbij we gebruik maken van materiaal uit de natuur.

Lees meer over wie Zuster Marga Zwiggelaar is onder nummer 8.

Zaterdag
9.45 uur
Bibliotheek

16. Labyrinth leren lopen – Nadia Kroon
In de Middeleeuwen kwamen ze ineens overal op: labyrinten. Men gebruikte ze om in eigen stad of dorp een kleine pelgrimage te maken. Door de rustige cadans van het wandelen en met enkele handvatten die je bij de workshop leert, kom je al snel tot rust. Ideaal om na te denken over een levenskeuze, te bidden of gewoon even alles los te laten. Voor wie wil, is er gelegenheid om aan het einde na te praten.

Lees meer over Nadia onder nummer 6.

Zaterdag
9.45 uur
Binnentuin

17. Videoportret ‘De Geefeconomie’ – Willemijn Goos
Petra en Robbert wonen samen met hun twee kinderen in een camper. Ze hebben de visie van een leven in overvloed. Geen tekorten, niet werken omdat het ‘hoort’, geen doorgaans
schoolsysteem of geld als ruilmiddel maar een eigen manier van je leven leven.

Willemijn (34 en bewoner op Nieuw Sion) maakt videoportretten van mensen die haar fascineren.
Dit gezin ontmoette ze vorig jaar op de klooster camping van nieuw Sion.
Na de video (40 min) gaat Willemijn graag met jullie in gesprek over hoe deze manier van leven jou inspireert/irriteert. Moet je geven om te kunnen zijn? Wat geeft jou betekenis in dit leven?

Zaterdag
9.45 uur
Smederij

18. Hak je eigen Jezus-beeld – André Bikker
Uit gasbeton hakken we ons persoonlijke beeld van Jezus. Zichtbaar maken van wat er al binnen in jou leeft. Misschien breek je wel met een voor jouw versleten beeld. Het eindbeeld is niet belangrijk het gaat om de ‘worsteling’ met het materiaal en je opnieuw laten inspireren door Jezus Messias.

Lees meer over André Bikker onder nummer 10.

Zaterdag
16.00 uur
Werkplaats

19. De modulaire synthesizer: veel vragen, weinig antwoorden ‒ Roelof Flierman

Wat is geluid? Wanneer transformeert geluid zich tot muziek? Wat heeft de modulaire synthesizer hiermee van doen? En wat is een modulaire synthesizer eigenlijk? Maar of we antwoorden krijgen? Kom samen (leren) experimenteren met dit draagbare laboratorium!

Roelof is naast pianostemmer, wetenschapper/onderzoeker, geluidstechnicus, muzikant, hardloper, mountainbiker, trainer/coach, biomechanisch data-analist bij een topsportcentrum, echtgenoot/vader, vóóral nieuwsgierig ‒ eigenlijk zoals iedereen, toch?

Zaterdag
16.00 uur
Refter

20. Talkshow ‘de Kloostergasten’
In gesprek met de komende en gaande man en vrouw. Marten IJmker (bewoner en directeur van Nieuw Sion) en Zuster Holkje van der Veer (Dominicanes, agoge, theologe en schrijfster) spreken met gasten van het kloosterfestival tijdens een rondetafelgesprek. Wat drijft hen en welke beelden nemen zij mee? Neem plaats aan tafel of als publiek. Het gesprek wordt aangevuld en afgewisseld met muziek van Mensenkinderen en een interview met Bas van Nienes.

Zaterdag
20.00 uur
De Grote Kap

21. Optreden Mensenkinderen
Nadat Bas van Nienes met zijn band Anderson op wereldtournee was geweest, begon hij met het schrijven van Nederlandse nummers. In 2009 en 2012 werden de Mensenkinderen-albums ‘Het land dat ooit vol eerbied zong‘ en ‘Lied van schijn en wezen‘ uitgebracht. In een persoonlijke zoektocht naar stilte en bezinning in de periode daarna, ontstond het idee en het verlangen voor het ‘Liedboek der mensenkinderen’. Omdat het teruggrijpen op tradities en oude waarden, houvast kan geven in het leven van hier en nu.
Op zaterdagavond speelt Mensenkinderen op de Klooster Experience. Een moment voor luisteren, stil worden en bewustwording.

Zaterdag
20.30 uur
De Grote Kap

22. Optreden Roelof Flierman
In een vorig leven als wetenschapper/onderzoeker zette Roelof de techniek in om het menselijk lichaam diens geheimen te laten prijsgeven, maar als synthesist/minimalist laat hij nu de techniek meer haar eigen weg gaan om de raadselen van geluid bloot te leggen. Vanuit zijn liefde voor onderzoek en muziek, creëert hij met zijn synthesizers, laag voor laag, een nieuw universum vol kleuren en klanken – laat je meenemen op zijn modulaire geluidsgolven uit zijn draagbaar laboratorium.

Zaterdag
22.30 uur
Gastentuin

23. Lezing Russische en Griekse iconen – Peter Dullaert
Sinds zijn jeugd is Peter gefascineerd door iconen. “Iconen bieden de moderne mens hulp bij verstilling, bij gebed, zoals geen eigentijdse kunstvorm dat kan.” In deze workshop vertelt hij meer over Russische en Griekse iconen.

Peter Dullaert is directeur van Klooster Nieuw Sion en omschrijft zichzelf als “ongeneeslijk katholiek”: ‘Ik kom hier al vanaf mijn zeventiende, toen de trappisten hier nog waren. Ik ben vergroeid geraakt met het klooster.

Zondag
9.45 uur
Eetzaal

24. Rechtdoen in relatie tot jezelf. Leven volgens je zelfbeeld of je ware zelf? – Paul Schenderling
We willen allemaal het perfecte plaatje leven. Maar in de weerbarstige werkelijkheid houdt dat beeld geen stand. Via de spullen die we kopen draagt elk van ons bij aan de uitbuiting van arbeiders in verre landen. En door de klimaatcrisis die we mede veroorzaken dreigt het leefgebied van vele armen rond de evenaar verwoest te worden. Als ons beeld van vooruitgang en ons zelfbeeld niet kloppen, wat moeten we dan? In Marcus staat dat uitgebuite mensen én uitbuiters beide bij de groep van Jezus willen horen. Hoe kan dat?! Welke verbeelding bood Jezus hen waardoor ze ineens voor zich zagen hoe het anders kon? Is zo’n verbeelding ook voor ons weggelegd? In een indringende, interactieve sessie gaan we daarnaar op zoek.

Paul Schenderling is econoom bij Berenschot waar hij overheden adviseert over sociale vraagstukken. Samen met Matthias Olthaar is hij auteur van het recent verschenen boek ‘Hoe handel ik eerlijk’ en richtte de daarbij passende website genoegomteleven.nl op.

Zondag
9.45 uur
Smederij

25. Wie ben jij/Jij – Zuster Guerric
Over de workshop: We zijn geschapen naar het beeld van God staat er in het eerste hoofdstuk van Genesis. Wat betekent dit voor je Godsbeeld, mensbeeld, beeld van jezelf?
Aan de hand van verschillende teksten uit de Schrift en de monastieke geschriften gaan we met elkaar in gesprek en laten ons verrassen en inspireren om onze beelden dieper te onderzoeken en verrijken met andere gezichtspunten.

Zuster Guerric is trappistin en leeft in Abdij Koningsoord in Arnhem.

Zondag
9.45 uur
Kapittelzaal

26. Schilder de beelden – zuster Catharina Al
In de Bijbel vind je veel beelden over Jezus of het goddelijke. Denk maar eens aan de ‘Ik Ben’ – uitspraken van Jezus: Hij is er het Brood, het Licht, de Deur, de Goede Herder, de Ware Wijnstok, de Opstanding en het Leven, de Weg – de Waarheid en het Leven. We begrijpen vaak iets van het goddelijke beter via metaforen. De beelden zijn vaak inspirerend, inzicht- en ruimtegevend. Ook mystieke schrijvers gebruiken dit soort symbolische taal. In deze workshop leer je een paar beelden kennen die de H. Catharina van Siena heeft gebruikt. In de workshop kies je er een van uit en verwerkt deze in een schilderij om deze extra voor je te laten spreken.

Zuster Catharina is Dominicanes van Neerbosch (Nijmegen). Zij trad in 2019 in en is nu tijdelijk geprofest. Als naam koos ze die van haar favoriete Dominicaanse heilige: Catharina van Siena. Zuster Catharina heeft literatuurwetenschap en theologie gestudeerd, gaf les op een lagere school en werkte op de redactie bij Radio Maria.

Zondag
9.45 uur
Bibliotheek

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2