Interview Nadia Kroon: De bruisende stilte van het klooster

Zeg je klooster, dan zeg je Nadia Kroon. Deze jonge vrouw heeft al achter heel wat kloostermuren gekeken en heeft zelfs een jaar in een klooster gewoond als non in opleiding. Nu is ze, zoals ze zelf zegt, ‘in-between-kloosters’ en geeft ze bij ons de workshop: De rode draad in mijn leven.

“Als tiener had ik al een fascinatie voor de grote vragen van het leven. Daarom ging ik theologie studeren. Tijdens de opleiding kreeg ik het gevoel dat als je maar bezig was, dat het dan goed was. Stilte was er niet veel. Voor een schoolopdracht kwam ik terecht bij een katholiek klooster. Ik vond het vreemd en ook een beetje eng al die rituelen; wat als ik iets verkeerd doe… Maar door de vriendelijke mensen, de stilte, de rust, de getijdengebeden kwam er ruimte voor mijn relatie met God en ruimte voor zijn aanwezigheid. En wat bleek: ik ben niet de enige die geniet van de stilte. Zelfs dit relatief kleine klooster trekt jaarlijks duizend bezoekers op zoek naar rust en ruimte voor hun eigen gedachten en contact met God. Toen ik afscheid nam, vroeg een zuster of ik erover nadacht om in te treden. Mijn eerste reactie was: nee, hoor! Maar toch heeft de vraag mij niet meer losgelaten, want waarom eigenlijk niet?”

In de jaren daarna werkte Nadia als missionair werker vanuit de protestantse kerk in Haarlem: “Ik kwam in mijn vrije tijd veel in kloosters en werd daar geraakt door de monastieke leefwijze. Samen met collega’s organiseerden we activiteiten geïnspireerd op het klooster. Christenen, niet-christenen, Boeddhisten, mensen van alle leeftijden kwamen naar de stilte meditatie in de st. Bavokerk. Prachtig om in de stilte zo verbonden te zijn.”

Toch bleef het verlangen naar stilte sterker dan de wekelijkse stiltemeditaties. Nadia vraagt zich af of dit dan haar roeping is? “Ik voelde steeds sterker het verlangen om terug te gaan naar het klooster. Het zijn plekken van bruisende stilte, veelkleurige eenvoud, gematigde radicaliteit en eeuwenoude wijsheid. En daarom ben ik in juni 2018 ingetreden in klooster Casella. Een ‘actieve’ kloostergemeenschap, dus ik bleef in Haarlem werken. Met een warm hart heb ik in februari 2020 toch afscheid genomen, omdat ik wil toetreden bij een meer contemplatief klooster. Dat houdt onder andere in dat er (nog) meer ruimte voor stilte en gebed is en dat je als non in het klooster blijft.”

Wil je meer weten over Nadia haar zoektocht en wil je ook aan de slag met de rode draad in jouw leven? Volg haar workshop De rode draad in mijn leven.

Nadia blogt op Facebook en op haar site www.kloosterwereld.nl. Ook schreef ze het boek: Non in de bus.

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2