We willen allemaal het perfecte plaatje leven. Maar in de weerbarstige werkelijkheid houdt dat beeld geen stand. Via de spullen die we kopen draagt elk van ons bij aan de uitbuiting van arbeiders in verre landen. En door de klimaatcrisis die we mede veroorzaken, dreigt het leefgebied van vele armen rond de evenaar verwoest te worden. Als ons beeld van vooruitgang en ons zelfbeeld niet kloppen, wat moeten we dan?
In Marcus staat dat uitgebuite mensen én uitbuiters beide bij de groep van Jezus willen horen. Hoe kan dat?! Welke verbeelding bood Jezus hen waardoor ze ineens voor zich zagen hoe het anders kon? Is zo’n verbeelding ook voor ons weggelegd? In een indringende, interactieve sessie gaan we daarnaar op zoek.
Interview
Waar komen mijn spullen vandaan en wie maakt ze? Door welke handen is je telefoon bijvoorbeeld gemaakt, en is dat wel op een eerlijke en goede manier gebeurd? Nee, ontdekte Paul Schenderling, econoom en schrijver van het boek ‘Hoe handel ik eerlijk?’.
Al van jongs af aan houdt hij zich bezig met consumeren en de ‘schaduwzijde’ van de wereldhandel en kwam
erachter: ‘Wat wij dichtbij doen, heeft invloed op mensen ver weg.’
We kennen allemaal de verhalen van instortende kledingfabrieken waar honderden mensen stierven, uitgebuite
sinaasappelplukkers en natuur- en leefgebieden die door de industrie onleefbaar werden. Paul kende deze verhalen ook en vroeg zich af hoe groot dit probleem eigenlijk is. Hij startte een onderzoek en ontdekte dat deze voorbeelden geen incidenten zijn, maar structurele misstanden die de norm zijn. Een schokkende ontdekking die roept om verandering. En die resulteerde in het boek ‘Hoe handel ik eerlijk?’.
Waar gaat jouw boek over?
Het boek dat ik samen met Matthias Olthaar heb geschreven beschrijft het reisverhaal van een ondernemer die onaangenaam verrast wordt door de misstanden in de wereldhandel. Het is bedoeld als ‘wake-up call’ en bewustmaking, maar tegelijkertijd willen we de lezers niet ontredderd en ontmoedigd achterlaten. Gekoppeld aan het boek richtten we een ‘community’ op van mensen die verandering willen en elkaar op een praktische manier met tips en bemoediging op weg helpen naar een betere wereld. Net zoals de eerste christelijke gemeentes waar men, samen en geïnspireerd en bemoedigd door het werk en leven van Jezus, ook verandering zocht in een wereld dat beheerst werd door het onderdrukkende Romeinse systeem.
Wat kunnen de bezoekers van het KloosterExperience verwachten van jouw workshop?
Tijdens de workshop wil ik de deelnemers bewustmaken van de ‘voor-’ en ‘achterkant’ van de producten die wij elke dag gebruiken. Wat is het product, wie heeft het product gemaakt en onder welke omstandigheden is dat gebeurd? Hoe raakt ons consumeren mensen aan de andere kant van de wereld? En hoe raakt die wetenschap ons dan weer?
Naast het bewustmaken gaan we ook in gesprek over wat wij kunnen doen om verandering te brengen. Het idee is dat verandering zoeken niet een sprint is, maar een wandeling naar gerechtigheid, samen en elkaar bemoedigend.
Het thema van de KloosterExperience is deze keer ‘Beeldenstorm’, in hoeverre sluit jouw workshop daarop aan?
De workshop geeft een voorproef van wat wij willen bereiken met onze ‘community’. Een groep mensen die samen oploopt in een wereld die ons constant bombardeert met ‘meer, beter, nieuwer’. Een wandeling naar gerechtigheid waarin wij het beeld van ‘het perfecte plaatje’ van zijn sokkel halen, ons leren te ontworstelen van de last die ‘marketing’ op ons legt en de last van Jezus op ons nemen, want die last is licht en dat juk is zacht.
Het weekend wordt gehouden in Klooster Nieuw Sion, wat heb jij met het klooster of met verstilling?
Om te kunnen blijven volharden in de ‘wandeling naar gerechtigheid’ is rust van levensbelang. Ook al is je doel zo goed en je voor het mooiste ideaal loopt, het moet behapbaar blijven. Je kunt blijven doorgaan en weer het volgende probleem op je nemen, maar dat houd je niet vol zonder tijd te nemen voor rust en verstilling.
Meer weten? Tijdens KloosterExperience kun je meedoen met de workshop ‘Hoe handel ik eerlijk?’ of kijk op de website www.genoegomteleven.nl