Programma Kloosterfestival 2022

Laat je het hele weekend inspireren door workshops, optredens en bijzondere ontmoetingen. Met daar tussendoor als rode draad; de vieringen in de Kloosterkapel om 8.00 uur, 12.00 uur, 18.00 uur en 21.30 uur.

Het programmaboekje met het complete programma vind je hier.

Een aantal onderdelen komt op meerdere dagen terug:

24/7 Stilte Atelier
Juist in de stilte gaat het vaak stormen. Een mooie plek om die draaikolk van gedachten en beelden te verwerken is het Stilte Atelier. In de smederij kun je 24 uur per dag terecht. Wil je hiermee aan de slag maar weet je niet waar te beginnen? Tijdens de workshop; ‘Reis langs materialen en technieken’ zal André Bikker je op gang helpen. Geef op jouw eigen moment beeld aan jouw gedachte over storm. Van penseel tot houtskool van pastelkrijt tot kroontjespen.

Druivengalerij-gebedsruimte
Op een heel uniek plekje in het klooster vind je een extra stilte-/gebedsruimte. In de Druivengalerij vind je oefeningen die je helpen je naar God te richten en te oefenen met het verblijven in de stilte. Prikkel je zintuigen op verschillende manieren, zet je gedachten op papier, klaag bij de klaagmuur of ‘slinger’ wat je altijd al tegen God hebt willen uitroepen.
De ideeën dagen je uit om ook na dit festival de stilte op te blijven zoeken.
Nieuwsgierig? Neem je tijd, daag jezelf uit en verblijf zo kort of zolang je wilt op deze toffe plek.

Wandel met een religieus over het ‘hemelpad’
Wil je apart spreken met één van de religieuzen? Dan kan je ’s middags van 16.00-17.30 uur (of op een ander moment) met een religieus gaan wandelen over het ‘hemelpad’ achter Nieuw Sion. De meetingpoint is de kapschuur. Wie weet heb je al iemand op het oog om mee te wandelen. Spreek hem of haar gerust aan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook een berichtje sturen naar zuster Esther, 06 3086 2305. Zij kijkt wie van de religieuzen beschikbaar is en zal je laten weten wanneer je kunt gaan wandelen.

Tranentent
Een tent van tweedehands zakdoeken. Een monumentje voor onze tranen. Waarvoor hebben we ze gelaten of tegengehouden? De zakdoeken vingen ze op. Tranen
zijn persoonlijk, tegelijk laten we ze allemaal wel eens. Van geluk of van verdriet.Bastiaan van den Berg werkt als conceptontwikkelaar, kunstenaar en freelance programmamaker. Werkte zeven jaar voor het Dominicanenklooster in Zwolle als programmamaker. Bastiaan wil vanuit injehemd ruimte maken voor vragen die er toe doen, individueel of gemeenschappelijk. Ruimte voor vragen die dicht op je huid zitten en willen dat je jezelf bloot geeft. Vragen die je in je hemd zetten en je leven of ons samenleven kunnen verdiepen. Hij gelooft in vragen niet in antwoorden.

Ora et Labora
Het eeuwenoude monnikenmotto ‘Ora et Labora’, betekent Bid en Werk. We maken dit festival samen; jij bent er gast en mede-eigenaar. Dat betekent genieten én bijdragen aan deze bijzondere plek. Zo mag je bijdragen door mee te helpen in de grote moestuin of door samen eten klaar te maken in de Kloosterkeuken of door even de handen uit de mouwen te steken en te helpen met klussen in en rondom nieuw Sion. Ook door te zingen in het koor draag je bij aan jouw klooster ervaring en ons festival.

Early Bird
Begin de vrijdag- en zaterdagochtend op een ontspannen en/of sportieve manier. Kijk in het programma per dag op welke manier jij je dag wilt beginnen: vogels kijkend, wandelend rondom het klooster of actief met een goede work-out.

Donderdag 25 augustus

Opening 24/7 Stilte Atelier
Maak kennis met het 24 uurs stilte atelier. Samen met alle aanwezigen zal André Bikker het atelier openen. De smederij is een extra stilte plek tijdens dit Kloosterfestival. Naast een kleine introductie over hoe het Stilte Atelier werkt, maken we als groep een 5-luik. In 12 minuten maken we samen een kunstwerk die plek krijgt op het festival.

Willie D. Wallace
Willie D. Wallace is een veelzijdige muzikant en ondernemer in hart en nieren. Al meer dan 10 jaar brengt hij met verschillende bands positieve en vrolijke vibes op de podia van Europa.
De gelukkige lach is niet weg te denken van zijn gezicht. Willie staat voor kwetsbare en persoonlijke liedjes, die barsten van levenslust. Zijn Nederlands- en Engelstalige liedjes zijn een aanstekelijke combinatie van rechtvaardigheid met een heerlijke groove. Funky stuff met wortels in de fijnste genres: Funk, reggae, pop, gecombineerd met soms een vleugje hip-hop en R&B. Dat is nog eens genieten!

New Sion Choir
Het New Sion Choir zorgt deze eerste avond voor een speciaal, warm welkom. Het koor repeteert wekelijks op Nieuw Sion en verzorgt Choral Evensongs in de prachtige kloosterkerk. Onder de inspirerende leiding van dirigent Jan van Dijk zingen zij muziek uit verschillende stijlperioden in de Anglicaanse traditie.

Vrijdag 26 augustus

Early Bird – Fitrate
De vrijdag goed beginnen door even lekker te bewegen onder leiding van Imre van de Geer onze eigen fit-master. Even de spieren losmaken, je ademhaling voelen en zo op een heel ontspannen manier deze mooie dag starten. Vergeet je sportschoenen niet aan te trekken!Imre van de Geer is bewoner van woongemeenschap op Nieuw Sion. Vanuit zijn eigen bedrijf ‘Fit Rate’ houdt hij zich bezig met inspanningstesten, advisering en coaching van mensen met (lichte) burn-out klachten en sporters. Deze dagen stuurt hij het keukenteam aan, staat hij dagelijks garant voor drie gezonde voedzame maaltijden én moedigt je aan om vrijdag fit aan je dag te beginnen.

Early Bird – Vogels luisteren
In dit letterlijke earlybird programma genieten we van het dawnchorus, een wandeling van 45 minuten waarbij Erik kort vertelt over het vogelrijk. Hoeveel soorten herken jij? Welke vogels hoor je? Met je eigen zintuigen kun je vogels op verschillende manieren waarnemen, door sporen, veren, geluid, op zicht, gedrag en herkennen van biotopen. Een ideale manier om uit je hoofd te komen en de natuur intens te beleven.Erik Mensonides is in het dagelijkse leven docent bouwkunde bij hogeschool Windesheim en wandel (natuur) coach. Verder is hij vrijwilliger bij de Vogelsbescherming en waarnemer bij Sovon vogelonderzoek. In de binnenstad van Deventer runt hij een yoga winkel en studio.

Workshop: christelijke meditatie
Is meditatie en bidden hetzelfde? Wat is contemplatie? Kun je mediteren leren?
Een workshop met oefeningen en periodes van stilte – en een geleide meditatie over een Evangelietekst. Leren door te doen en te delen met elkaar.Jan Stuyt is priester en jezuïet. Hij was 15 jaar pastoor; 10 jaar werkte hij met en voor vluchtelingen. Hij doet mee aan de podcast “Bidden Onderweg” en begeleidt mensen die, net als hijzelf, op zoek zijn naar God.

Workshop: Missie in Nederland
De Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest (SSpS) zijn een internationale missionaire gemeenschap van ca. 3000 vrouwen afkomstig uit verschillende culturen en naties. Zij leven en werken in 50 landen en dragen zo bij aan het veelkleurige en diverse leven van de wereldkerk. Wat hen bezielt en verbindt is de liefde van God en de roeping om te delen in de universele missie van de kerk. Vanuit die kracht leven zij en proberen ze op eigentijdse wijze gestalte te geven aan de idealen van hun stichter, Arnold Janssen.Zr. Elvira SSpS is afkomstig uit Indonesië. Zij is al 16 jaar in Nederland en werkt in Den Haag, vooral met vluchtelingen en in verschillende parochies. Zr. Suchita komt uit India en woont in Tilburg. Zij werkt ook voor vluchtelingen, daklozen en voor HIV-patiënten. Allebei behoren zij tot de congregatie van de Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest.

Workshop Reis langs materialen en technieken
In hele kleine stappen neemt André Bikker je mee langs diverse materialen en teken- en schildertechnieken. Met associatie oefeningen proberen we van woorden naar beelden te komen. Wie weet komen we in het oog van de storm daar waar het stil is. Dit is juist voor mensen die heel hard roepen ‘ik ben niet creatief’ en ‘ik kan niet tekenen’. Een prachtige opstap om kennis te maken met het Stilte Atelier. Gun jezelf de rijkdom van de beeldtaal.

Creatieve workshop – Stilte schets wandeling
Vanuit het klooster wandelen we samen met André Bikker in stilte het bos in. Ondertussen krijg je eenvoudige schets opdrachten. Van krassend een machtige beuk tekenen tot in detail de nerven van een blad leren zien. De stilte, het aandachtig leren kijken en de ontspanning van het tekenen zonder beoordeling, geven je rust. Je zal nooit meer hetzelfde door een bos lopen.

Kruiden DIY – Calendula Creme maken
We gaan aan de slag met de (gedroogde) en verse goudsbloemen uit de kruidentuin en de was die de bijen van Nieuw Sion voor ons hebben gemaakt. Wij maken samen een heerlijke creme die goed is voor je huid. We maken met elkaar een flinke voorraad potjes voor de kloosterwinkel, maar jij maakt ook je eigen potje crème ( met eigen geur naar keuze) die na de workshop mee naar huis kan nemen.
Willemijn Goos woont op het klooster en is o.a. verantwoordelijk voor de kruidentuin. Ze heeft een fascinatie voor zelfgemaakte gezonde producten.


The Carrots

The Carrots maken een mix van folk, wereldmuziek en Americana – zoals veel muzikanten geïnspireerd door grootheden die ons voorgingen, en de wondere wereld om ons heen: van woordspelingen tot hoge bomen en diepe dalen.

Zaterdag 27 augustus

Early Bird – Vogels luisteren
Zie programma vrijdag.

Workshop: Gebeden schrijven
Een gebed in de stilte van je hart is anders dan een gebed in een volle kerk of bij het begin van een les. Waar moet je op letten als je voorgaat in gebed? Waarom is het Onze Vader mooi en moeilijk tegelijk? We schrijven samen gebeden die we later dit weekeinde gebruiken.Jan Stuyt is priester en jezuïet. Hij was 15 jaar pastoor; 10 jaar werkte hij met en voor vluchtelingen. Hij doet mee aan de podcast “Bidden Onderweg” en begeleidt mensen die, net als hijzelf, op zoek zijn naar God.

Workshop: Meditatie over de roeping van de twaalf discipelen
Na een korte inleiding over meditatie, verdiepen we ons samen met zuster Suchita in Lucas 6: 12-16. We mediteren een tijd in stilte en wisselen kort uit over wat de tekst aan ieder van ons te zeggen heeft. De meditatie wordt afgesloten met een zegenbede en een lied.Zr. Elvira SSpS is afkomstig uit Indonesië. Zij is al 16 jaar in Nederland en werkt in Den Haag, vooral met vluchtelingen en in verschillende parochies. Zr. Suchita komt uit India en woont in Tilburg. Zij werkt ook voor vluchtelingen, daklozen en voor HIV-patiënten. Allebei behoren zij tot de congregatie van de Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest.

Workshop: Geroepen om te leven
Kloosterlingen hebben een bijzondere roeping. Maar God roept iedereen. Hij roept niet alleen tot het klooster, tot dominee of tot pastoor, maar altijd tot mens-zijn en medemens-zijn. Frater Niek vertelt aan de hand van de traditie en van stukjes uit de leefregel van de fraters over roeping, over gehoorzaamheid en het luisteren naar wat God van ons wil. Samen gaan we in gesprek over het luisteren naar God.Niek Hanckmann is een frater van Tilburg. De congregatie van de fraters combineert het leven in het klooster met een actieve rol in de maatschappij.

Workshop: Dan ben je opeens een heilige! Over Titus Brandsma
Op 15 mei is Titus Brandsma heilig verklaard. Als nuchtere Fries zou hem dat hebben verbaasd. Vanuit zijn Godgeraaktheid was hij eropuit het goede te doen: in zijn leven van alledag, als kloosterling, in zijn werk als hoogleraar en als politiek gevangene in Dachau.In deze workshop willen we daar meer over vertellen en vooral door het lezen van enkele teksten en Titus Brandsma zelf aan het woord laten. Saai? Als het gaat om ‘storm en stilte’ kan deze kersverse heilige ons nog verrassen.Deze workshop wordt gegeven door lekenkarmelieten Marike Falke en haar ouders Paulus Falke en Marlene Falke-de Hoogh. Marike is aalmoezenier bij de marine. Haar ouders zijn resp. huisarts en pastoraal werkster. Zij wonen in het Schilderskwartier in Den Haag.

Creatieve Workshop – Klaagmuur schilderen
Wil jij een blijvend beeld achterlaten op Nieuw Sion? Doe dan mee met het schilderen van de klaagmuur. Op deze muur mag je in beelden jouw gebed achterlaten. In plaats van een briefje tussen de stenen van de klaagmuur, mag je nu een beeld gebed schilderen op de muur van de kloosterboerderij. De nu nog deels witte wand aan de zijkant van de boerderij gaan we met elkaar veranderen in een kunstwerk. We maken met elkaar een muurschildering rondom de woorden ‘Storm en Stilte’.
André Bikker helpt je op gang. Maar ook als je niet bij de start kan zijn, kun je later jouw gebed schilderen.

Kruiden DIY – Calendula Creme maken
Zie programma vrijdag

Volkstone
Met gitaar, viool en contrabas, aangevuld door driestemmig zang met soms een mandoline of banjo brengt Volkstone de luisteraar in Amerikaanse folk/bluegrass sferen. Het drietal bezingt het verlangen naar heelheid, het thuisgevoel, verloren of hervonden liefde en ook het hiernamaals.
In 2018 bracht Volkstone het album Thuis uit. Een stapel nieuwe liedjes later is het tijd voor de opvolger, waar Maarten, Marchien en Marlieske nu hard voor aan het werk zijn. De nieuwe CD komt steeds dichterbij!

Sleep-inn concert
Neem je slaapmatje en dekentje mee naar de Kloosterkapel en laat je meevoeren door de warme en soulvolle muziek van Ardie Son.Ardie Son is een componist en multi-instrumentalist. De cello is zijn voornaamste bron van expressie. Zijn muziek heeft een smaak van de romantische periode in de klassieke muziek en kan het beste worden omschreven als ‘neo klassiek’. Lange en slepende melodieën die op het dunne lijntje tussen melancholie en vreugde zitten. Ardie beschouwt het componeren van muziek vooral als een vorm van contemplatie. Een uitnodiging tot meditatie, een manier om de vele indrukken in het leven te verwerken.

Zondag 28 augustus

Workshop: Dan ben je opeens een heilige! Over Titus Brandsma
Zie programma zaterdag

Koop hier je weekend- of dagkaart
Terug naar infopagina

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2