Abdij Sion was een cisterciënzer abdij in Diepenveen, op een grondgebied van 58 hectare. Het kloostercomplex werd gebouwd met hulp van de Deventer industriëlen Van der Lande en Ankersmit en werd rond 1900 betrokken. In 1935 werd het klooster een abdij: het enige cisterciënzer klooster boven de grote rivieren, inmiddels uitgeroepen tot Rijksmonument.
De geschiedenis van de abdij kende perioden van groei en bood in de Eerste Wereldoorlog onderdak aan kloosterlingen uit Achel, het moederklooster van Sion. De broeders van de abdij horen tot de Cisterciënzers van de Strikte Observantie. Een hele mond vol; voor meer informatie over de orde verwijzen we je graag naar de site van de broeders op Schiermonnikoog. Het getijdengebed is een zichtbare en herkenbare vorm die bij het cisterciënzer leven hoort; zeven keer per etmaal bidden monniken en monialen van deze orde samen in de kerk van hun klooster of abdij.
In abdij Sion werd jarenlang ook monnikenarbeid verricht. Er was een prachtige boomgaard achter de gebouwen, met vele rassen fruitbomen. De boerderij werd beheerd door enkele broeders. En de moestuin van de abdij voorzag de monniken jarenlang van eigen groente. Daarnaast was er een grote, professionele boekbinderij. Particulieren en bedrijven uit de hele regio wisten de weg naar de abdij te vinden, bijvoorbeeld voor het inbinden van jaargangen van tijdschriften, iets wat steeds minder mensen gingen doen. Maar de boomgaard werd gekapt, de boerderij verpacht aan de buurman, de moestuin werd gazon. Want met de terugloop van het religieus bewustzijn in de Nederlandse samenleving, slonk ook het aantal broeders.
Klik op onderstaande linkjes voor meer informatie over de vroegere fruitteelt en de werkhuizen van de abdij:
Van geschiedenis naar toekomst
De enorme verzameling gebouwen, met ruimte voor meer dan honderd mensen, werd uiteindelijk een last die niet meer te dragen was. Daarom vertrok de huidige abt, dom Alberic Bruschke, in 2015 met enkele van zijn broeders naar Schiermonnikoog, voor een nieuwe start in de afgelegenheid, passend bij de nieuwe tijd en bij de omvang van de communiteit. Een ander deel van de bewoners van Sion verhuisde naar de abdij in Westmalle (België, Vlaanderen). Met de verhuizing van de broeders naar het waddeneiland, verhuisde ook de ‘abdij’ als zodanig. ‘Abdij Sion’ staat dus op Schiermonnikoog.
De gebouwen in Diepenveen werden verkocht aan de stichting Nieuw Sion, die de plek wil behouden als plaats van God. De plek mag nu weer ‘klooster’ heten, vandaar dat we de toekomst in zijn gegaan als: klooster Nieuw Sion.