Lees verder

Over ons

Wie we zijn en waar we zijn
Klooster Nieuw Sion is een plaats om thuis te komen.
De oude gebouwen, de mensen, de natuur, de omgeving: Kom en ervaar deze bijzondere plek!
U vindt ons aan de Vulikerweg 6, dat is een zijweg van de provinciale weg N348, tussen Deventer en Raalte.

Abdij Sion bestaat sinds 1890 en is tot 2015 een trappistenklooster gebleven. De laatste monniken trokken de deur achter zich dicht en vonden een nieuwe plek op Schiermonnikoog. Meer over de geschiedenis van ons klooster vind je hier.

De Stichting Nieuw Sion nam het klooster op 29 december 2015 over. Haar eerste doel is het religieus en cultureel erfgoed van het klooster te bewaren. Daarbij speelt de rust en de stilte een grote rol. Met het oog daarop is het de bedoeling dat het in de kloosterkerk, de kloostergangen en in de berceau stil blijft.

Je kunt de kerk, de gastentuin, de koffieschenkerij en het kerkhof bezoeken.
De openingstijden zijn: woensdag t/m zondag, van 10.00 – 17.00 uur.
De ingang is via de kloosterpoort (de hoofdpoort). Bij binnenkomst vind je meteen links de koffieschenkerij.

Bidden en werken
Abdij Sion was een klooster waar de monniken leefden naar de regel van Benedictus die is samen te vatten als ‘ora et labora’: bid en werk. Het bidden en werken gaat op Klooster Nieuw Sion door.

Bidden: Vier keer per dag is er een getijdengebed of stille meditatie. Momenten om af je af te stemmen op en je te richten tot God. Deze gebedsmomenten vinden wij zo belangrijk dat al het andere daarop is afgestemd. Er is een getijdengemeenschap die zorg draagt voor de voortgang van de gebeden.
Drie van deze vier getijdengebeden zijn toegankelijk voor iedereen! Lees meer hierover op de pagina Getijdengebeden.
Ook de stille meditaties zijn vrij toegankelijk. Lees ook daarover meer op de pagina Getijdengebeden.

Werken: Daarvoor hebben we de werkgemeenschap. Omdat wij een vrijwilligersorganisatie zijn is de werkgemeenschap essentieel voor ons voortbestaan. Op onze vrijdagse klussendagen zijn een interieurploeg, een klussengroep, en een tuin -en moestuinploeg actief. Door de week heen zijn tal van andere werkgroepen zoals assistentbeheerders, poortwachters en kloostergidsen aan het werk.

Wonen op het klooster: Onze woongemeenschap bestaat momenteel uit 11 volwassenen en 8 kinderen. Deze gemeenschap richt zich vooral op het getijdengebed en op het verlenen van gastvrijheid en het onderhoud van het klooster. Daarnaast woont een groep jonge mensen tussen de 20 en 30 jaar als tijdelijke leden van de getijdengemeenschap bij ons. Deze groep heet ‘Jong Nieuw Sion’.

Eigen programma, gastenhuis en verhuur: Klooster Nieuw Sion biedt een eigen programma met rondleidingen, workshops en één- of meerdaagse retraites. Daarnaast is het het gehele jaar mogelijk in ons gastenhuis te verblijven en te proeven van de rust, stilte en het kloosterritme. Groepen met een eigen programma kunnen vele ruimten in ons klooster huren voor een dagprogramma of meerdaagse.

Vermenigvuldigen door te delen: Klooster Nieuw Sion steunen kan op veel manieren. Bijvoorbeeld door je aan te melden als vrijwilliger, door voor ons te bidden of door ons financieel te steunen.

Een gebouw als het klooster onderhouden kost veel geld. We besparen al veel door al het werk dat door vrijwilligers gedaan wordt.

We ontvangen al subsidies, bijvoorbeeld voor verduurzaming en het realiseren van appartementen voor de woongemeenschap.

Steun Nieuw Sion
Graag zouden we helemaal onze ‘eigen broek ophouden’, maar dat lukt nog niet helemaal. Wil je Nieuw Sion steunen? Dat kan! Er zijn een aantal mogelijkheden:

  • Word Vriend van Stichting Nieuw Sion. Voor 50 euro per jaar (of meer) ondersteun je actief onze missie. Er is een jaarlijkse vriendenbijeenkomst, waarin je wordt bijgepraat over ontwikkelingen op het klooster. Bekijk deze pagina voor meer informatie.
  • Wil je liever een periodieke gift voor minimaal 5 jaar doen aan Nieuw Sion? Vul dan het volgende formulier in: overeenkomst gift in geld.
  • Een eenmalige gift. We zijn blij met elke gift, ook een kleine, ook een eenmalige. Maak je bijdrage over op rekeningnummer NL76 TRIO 0254 7797 43, ten name van de Stichting Nieuw Sion.

Je kunt contact opnemen met de penningmeester voor meer informatie over doneren: email de penningmeester. Nieuw Sion is een ANBI-instelling.

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2