Jong Nieuw Sion

Ontdek – door je onder te dompelen in een jonge en levendige kloostergemeenschap – wat het betekent om te leven vanuit verbondenheid met andere mensen, met de natuur en met God. Hoe je kloosterlijke idealen dagelijks in de praktijk kan brengen zonder je werk of studie uit het oog te verliezen. In Jong Nieuw Sion leer je een ritme voor je eigen leven op te bouwen rondom fundamenten die basaal, heilzaam en goed zijn, volgens een eeuwenoud recept.

NB: vanaf de zomer van 2024 kent Jong Nieuw Sion een variant waarin bidden én werken op het klooster worden gecombineerd in het ‘Ora et Labora Tussenjaar’. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Sinds het voorjaar van 2021 kent Klooster Nieuw Sion een vierde deelgemeenschap: Jong Nieuw Sion. Jongeren tussen de 20 en 30 jaar krijgen de gelegenheid om minimaal een half jaar mee te werken en bidden met de andere gemeenschappen van KNS.  De jongeren hebben ieder een eigen kamer en daarnaast is er een gemeenschappelijke keuken/eetkamer en woonkamer in het voormalige noviciaat van het klooster. De jongeren hebben een eigen set leefregels gebaseerd op die van de getijden- en woongemeenschap. Ze worden begeleid door mensen uit de andere gemeenschappen.

Voor hen is het verblijf bij ons een gelegenheid om een jaar van heroriëntatie door te brengen en om zich af te vragen wat een kloosterlijke leefstijl betekent in hun leven. De andere drie gemeenschappen van KNS vinden de aanwezigheid van een groep jongeren een verrijking van het leven op het klooster.

 Door te wonen op Nieuw Sion ervaar je dat stilte en een dynamisch leven hand in hand kunnen gaan –

Ineke (bewoner Nieuw Sion)

Hoe ziet leven in Jong Nieuw Sion eruit?
Op Nieuw Sion leef je zoveel mogelijk op het ritme van de getijden: vaste momenten op de dag waarop je je werk je werk laat, en naar de kapel gaat voor het getijdengebed. Dit zijn de ankerpunten van je dag.  Daarnaast werk je, studeer je, schrijf je je scriptie af en klus je geregeld mee. In de traditie heet dat kortweg: ‘ora et labora’ (bid en werk).

En je ontmoet er mensen. Je vormt een gemeenschap met de andere jongeren. Er zijn vaste begeleiders. Je praat onderling of samen over je eigen leven, je vragen en twijfels, je relatie met anderen, je plek in de wereld en over waar je in gelooft of waar je voor staat. We hopen dat het verblijf bij ons je zal helpen jouw vragen over de zin van het leven, over God, over wat bidden is etc. te verduidelijken.
Ook heb je regelmatig contact met mensen van de drie andere deelgemeenschappen van Klooster Nieuw Sion: de werk-, getijden- en woongemeenschap. Je klust bijvoorbeeld regelmatig mee met mensen uit de werkgemeenschap, in het klooster of in de tuin. En je hebt vormingsavonden met de getijdengemeenschap, met geregeld interessante gasten. Zo functioneer je als tijdelijk lid van de kloosterlijke gemeenschap.

In de video hieronder vertelt Ilse Kok, bewoner van Jong Nieuw Sion, over wat Jong Nieuw Sion voor haar betekent.

Meer informatie
Nieuwsgierig geworden of Jong Nieuw Sion op enig moment iets voor jou is of heb je behoefte aan meer info? Dan kun je het volgende doen:

Contact opnemen

    Nieuwsbrief Nieuw Sion

    Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

    Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2