In gesprek met… Bram Jansen

Bram Jansen heeft als gids van wandelgroepen door de jaren heen vele – merendeels contemplatieve – kloosters in binnen- en buitenland van binnen leren kennen. Bram is lid van de getijdengemeenschap op Klooster Nieuw Sion en sinds 2020 begeleidt hij de meerdaagse stilteretraites op het klooster. “Het enige dat ik hoef te doen is mensen op hun gemak stellen”.

Als begeleider van de stilteretraites op Nieuw Sion, die in 2023 vijf keer worden georganiseerd, voelt Bram zich naar eigen zeggen ‘als een vis in het water’. “Ik vind het heerlijk om te doen, en door de jaren heen krijg je een heel goed idee van wat mensen zoeken als ze deelnemen”.

Hij benoemt dat deelnemers een verlangen kunnen hebben om de stem van God weer te horen en hun relatie met God te versterken, of heel bewust op zoek zijn naar rust. “Dan gaat het om rust in het hoofd, een behoefte om het denken even stop te kunnen zetten en jezelf weer terug willen vinden temidden van de hectiek”. En tenslotte zijn er deelnemers die zich heel bewust willen bezinnen op hun leven.

Sfeer
Wie denkt dat de sfeer hierdoor ‘zwaar’ is, of dat de stilte deelnemers ‘aanvliegt’ heeft het volgens Bram mis. “Mensen voelen zich enorm op hun gemak tijdens de stilteretraites, ook mensen die vooraf een drempel ervaren. Je moet je realiseren: je bent er echt even helemaal uit en je kunt voor het grootste deel van de retraite je eigen gang gaan. Dat levert een gevoel van ontspanning op”. De begeleider stimuleert de deelnemers ook om te ‘ont-moeten’. “Er zijn deelnemers die een stapel boeken meenemen waar ze dan aan toe willen komen, maar het gebeurt geregeld dat ze die stapel niet aanraken omdat ze erachter komen: ik hoef juist even niets te doen. Daar moedig ik ze ook in aan”. Het zwaartepunt van Bram’s rol als begeleider ligt op dag 1, waarin deelnemers het klooster beter leren kennen en samen lees- en schrijfoefeningen doen over Stilte en Geestelijk leven.

Ervaringen
In de tweede helft van de retraite heeft Bram een individueel gesprek met elke deelnemer. “Mensen vinden Nieuw Sion sowieso een bijzondere en mooie plek om te zijn, dat hoor je in die gesprekken veel terug. Het deelnemen aan de getijdengebeden wordt daarbij als heel essentieel ervaren, ook door mensen die niet gelovig zijn.” In een gezamenlijk slotgesprek blikt Bram terug met de deelnemers, over vragen als ‘Wat neem je mee naar huis?’ of ‘Wat heb je ontdekt?’. “Dan is het bijzonder om te horen dat er bijvoorbeeld deelnemers zijn die zeggen: ik ben erachter gekomen dat het niet altijd een vol hoofd hoef te hebben, het kan ook echt even stil zijn. En in anderen is een verlangen gegroeid om meer bezig te gaan met hun geestelijk leven. Dat zijn prachtige dingen om terug te krijgen.”

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2