Meer informatie over de sprekers tijdens de retraite Geloof en wetenschap:
Cees Dekker (7 april 1959) is natuurkundige en universiteitshoogleraar, verbonden aan de Technische Universiteit Delft. Van 2010 tot en met 2018 was hij tevens directeur van het Kavli Institute of Nanoscience in Delft.
Zijn vakgebied is de moleculaire biofysica. Hierbij beweegt hij zich op het grensvlak van de natuurkunde en de biologie waarbij hij gebruikmaakt van de zogeheten nanotechnologie. Dit zijn technieken om aan enkele atomen en moleculen te kunnen meten. Dekker heeft fundamentele ontdekkingen gedaan op het gebied van koolstof nanobuisjes. Mede vanwege deze werkzaamheden is hij al jaren de meest geciteerde fysicus in Nederland. Tegenwoordig onderzoekt hij met enkel-molecuultechnieken de biofysica van moleculen in de biologische cel.
Dekker is christen en actief in een evangelische kerk. Naast zijn wetenschappelijk werk is hij ook bekend vanwege zijn belangstelling voor de relatie tussen geloof en wetenschap.
Emanuel Rutten (13-4-1973) is cum laude afgestudeerd in wiskunde aan de TU Delft en filosofie aan de VU Amsterdam. Hij promoveerde in de analytische wijsbegeerte op een proefschrift over Godsargumenten. Sindsdien is hij als onderzoeker en docent verbonden aan de VU.
Tot aan zijn studietijd vond hij religie onzin. Hij vond geloof zelfs niet relevant genoeg om atheïst te zijn. Het was geen thema. Maar door Augustinus’ geschriften kwam hij in aanraking met de Evangeliën. De morele autoriteit van Jezus van Nazareth raakte hem waardoor hij anders is gaan denken over het geloof in God.
Rutten kwam internationaal in het nieuws omdat hij een oorspronkelijk argument voor het bestaan van God introduceerde. Hij noemt het een ‘argument’ en geen ‘bewijs’, omdat volgens hem in de filosofie geen enkele redeneertrant waterdicht is. Hij maakt erin gebruik van de zogeheten, in de analytische filosofie gebruikelijke, modale logica.
Hij is auteur van diverse boeken waaronder het tweeluik Het Retorische Weten (Leesmagazijn 2018/21).