Interview Arjan Broers

Hij typeert zichzelf meer als een meeloper dan een leider, en met mensen meelopen doet Arjan Broers dan ook heel graag. In zijn dagelijks leven, waarin hij sinds 2021 zijn droombaan heeft als pastor van de Dominicuskerk in Amsterdam. Maar ook tijdens de retraite, waarin hij veel overlap met zijn werk als pastor ziet. “Ik wil mensen de geruststelling geven dat wat zij meemaken normaal is, ook al is het pijnlijk,” vertelt hij. “Ik wil hen helpen inzien dat wij wel allemaal ons eigen leven leiden, maar er niet alleen voor staan. En dat de manier waarop wij met de uitdagingen van het leven leren omgaan, onderdeel is van het grote verhaal van de mens en God.”

Het begeleiden van een retraite doet hij vooral “door iedereen zijn eigen geklungel te gunnen”, zegt hij. “Ik breng mijn eigen geklungel ook in. Ik deel verhalen, ik luister naar wat er speelt en probeer daar iets over terug te geven. Vaak ben ik zelf net zo hard aan het leren als de deelnemers.” Leren doet de pastor door na te denken over levensvragen, maar ook vanuit de klassieke spiritualiteit. “Daarin voel ik me verbonden met Nieuw Sion”, legt hij uit. “Ik ben een mens van deze tijd én sta in een traditie die me draagt en uitdaagt. Volgens mij ben ik ook goed in oude verhalen naar het hier en nu brengen. Het christelijk geloof heeft alles te maken met wat er nu gebeurt, in en tussen jou en mij. Dat is heel veel mensen nooit zo verteld.”

Grote levensvragen lopen als een rode draad door het leven van Broers. “Als kind wilde ik liever de tovenaar zijn dan de dappere ridder”, vertelt hij. “Archetypisch gezien was ik altijd iemand die keek, luisterde en naar de diepere lagen wilde. Daarom verbaast het me ook zo dat we als mensen ons leven lang worden voorbereid op economische zelfstandigheid, maar geen zelfstandigheid in wie je werkelijk bent. Dit heeft met het religieuze te maken en daar gaat mijn aandacht naartoe, daarom heb ik ook het boek De Beste Helft geschreven.” Tegen grenzen aanlopen, of dat nou is door burn-out, relatiecrisis of een gevoel van verveling, ziet de pastor niet als een probleem, maar als een natuurlijk verloop van het leven. Broers: “Dat is de ervaring die je opdoet, het zijn de ‘krassen’ die je oploopt. Je doet niets fout, hoeft geen psychologisch label te krijgen of iets op te lossen. Het hoort bij het leven. De paradox is: als het er mag zijn, dan kan het veranderen. Dat is heel troostrijk.”

Hiermee als groep bezig te zijn, “als een kleine, tijdelijke gemeenschap in het klooster”, vindt de pastor extra waardevol. “Op deze plek is de traditie vanaf Benedictus voelbaar. De eeuwenoude manier van leven, van aandacht, soberheid en van schoonheid: het is echt een bedding waar je in stapt. Het werkt allemaal mee aan het gevoel van de retraite. Daardoor hangt het succes van de retraite niet alleen van mij af.” Toch is hij ongetwijfeld van grote waarde tijdens de retraite. “Dat weet ik zelf niet zo zeker hoor, maar ik kreeg wel een groot compliment. Een deelnemer omschreef mij als ‘light touch, deep impact’. Dat vond ik fijn, want ik ben er niet mee bezig om in mensen in te grijpen, maar ik hoop wel dat wat ik doe impact heeft.”

Arjan Broers (1969) is sinds 2021 pastor van de zelfstandige Dominicuskerk in Amsterdam en hij schreef het boek ‘De Beste Helft’. Verder is hij journalist, programmamaker en begeleider bij levensvragen.

Aanmelden voor retraite De Beste Helft

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2