Interview Maria van Mierlo

Alles wat Maria van Mierlo doet, heeft te maken met de benedictijnse spiritualiteit. Als meisje kwam ze al regelmatig op Klooster Nieuw Sion en toen ze op latere leeftijd in contact kwam met de voormalig abt, de monniken en andere cisterciënzer leken van het klooster, ontdekte ze dat dit een spiritualiteit is die haar naadloos past. “Toen wist ik: ik ga hier nooit meer weg,” vertelt Maria. Inmiddels is ze ruim twintig jaar cisterciënzer leek en past zij de benedictijnse spiritualiteit buiten het klooster toe in haar eigen leven.

Ze raakte zo vol van de benedictijnse spiritualiteit, dat die energie “de wereld in wilde”. “Het was alsof ik wel moést uitdelen van hetgeen dat mij vulde. Het communicatiewerk dat ik daarvoor deed vervulde me niet meer. Ik wilde wel blijven praten met mensen, maar op een heel andere manier. Bijvoorbeeld in de retraites.” Met een psycholoog die net als zij cisterciënzer leek is, zocht Maria naar manieren om de benedictijnse wijsheid te delen op een manier die past bij deze tijd. “Die eeuwenoude wijsheid is bruikbaar voor iedereen. Ik wilde me ervoor inzetten om die wijsheid verstaanbaar te maken voor nu.” 

Mensen die een retraite van Maria volgen, voelen vaak dat zij veranderen. “Dat komt doordat de wijsheid die ik deel niet uit mezelf komt”, legt Maria uit, “maar omdat het een oeroude traditie is waarvan ik mag uitdelen. Het gaat dieper, omdat het een ouder verhaal is. Het kloosterleven gaat om zoveel meer dan alleen stil zijn – het gaat om zwijgen.”

Met het ontwikkelen en begeleiden van retraites kan Maria handen en voeten geven aan waar ze zelf gelukkig van wordt. “In de kern is dat voor mij leven met God, maar daar wil ik liever niet te breedsprakig over zijn. Het is echter wel de waarheid dat dit leven mij heel veel gebracht heeft en dat mag ik doorgeven.”

Naast het organiseren van verschillende retraites produceert Maria artikelen, columns en podcasts, o.a. voor het Nederlands Dagblad en KRO-NCRV. Voor meer informatie: www.mariavanmierlo.nl.

Aanmelden voor de retraite Een Nieuw Begin

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2