Interview met Dick Dekker

Al vanaf zijn twintigste is Dick Dekker onder de indruk van het kloosterleven. De schoonheid van het zingen en reciteren, maar ook de openheid en gastvrijheid van de broeders hebben hem altijd getrokken. “In het klooster kan ik bezinnen”, vertelt hij. “Als ik als twintiger de moed had gehad, was ik op sabbatical in een klooster gegaan.” Na een bezoek aan een mennonietendorpje, wisten Dick en zijn vrouw: wij gaan ook een gemeenschap zoeken waarin we ons christelijke leven vorm kunnen geven.

Toen er een vacature vrij kwam in de woongemeenschap van Nieuw Sion, waar Dick al sinds 2000 met regelmaat kwam, reageerden ze meteen. Inmiddels waren Dick en zijn vrouw al vrijwilligers op het klooster geworden. Hij vindt het een privilege om op Nieuw Sion te wonen. “Het is niet vanzelfsprekend om ergens te wonen waar mensen heel graag komen om te delen in gebed, in stilte en in de rijkdom die er is. Ik ben trots op het klooster en vind het fijn dat ik hier woon, werk, bid en leef.”

Na zijn inzet als vrijwilliger in de schoonmaak en het onderhoud van de bostuin, houdt Dick zich nu ook bezig met het programma-aanbod van Nieuw Sion en de fondsenwerving. Daarnaast begeleidt hij de Pelgrimsretraite. Dick: “Ik ben zelf lange tijd op zoek geweest naar de bijdrage die ik aan de wereld kon leveren. Daar kwam ik niet altijd uit. Tot er jaren geleden plots, tijdens een meditatie, iets bij mij binnen kwam: het gaat om de weg, niet om het doel. Ik werd er heel blij van. Als de weg net zo belangrijk is als het doel, dan maakt het minder uit waarnaartoe ik op weg ben en wat de bedoeling is. Dat gaf zoveel vrijheid. En eigenlijk wist ik meteen: dan wil ik pelgrimstochten organiseren.”

Tijdens de retraite biedt Dick mensen de gelegenheid om een aantal dagen te pelgrimeren en wil hij hen op het hart drukken om ook in het dagelijks leven een pelgrim te blijven. “Blijf onderweg, zie je leven als een tocht”, zegt hij. “Dat betekent ook dat je soms mag verdwalen en het even niet weet, maar de weg gaat gewoon door. Ook al denk je; ‘ik ben verdwaald, ik zit op een dwaalweg’ – weet dat het ergens heen loopt.” 

Naast wonen en werken op Nieuw Sion, werkt Dick Dekker ook voor twee onderwijsstichtingen. Hij geeft organisatieadvies en trainingen en begeleidt leidinggevenden en teams. Dick is getrouwd met Monique, die ook een actieve rol speelt binnen Nieuw Sion.

Aanmelden voor een Pelgrimsretraite.

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2