Interview met John Musterd

John Musterd heeft naar eigen zeggen twee grote liefdes: zijn partner en het labyrint. Het labyrint kwam per toeval op zijn pad toen hij jaren geleden de vraag kreeg om vingerlabyrinten in zijn webshop met voedingssupplementen te verkopen, maar is sindsdien leidend geworden in zijn leven. Na verdieping in het fenomeen, ontdekte John als therapeut namelijk dat de manier waarop mensen het vingerlabyrint lopen heel veel zegt over de persoon, zijn worstelingen en zijn levensloop. “Het lopen van het labyrint is ook voor mijzelf de manier om los te komen.” Zijn observaties en ervaringen zette John om naar trainingen en de retraite Labyrint Driedaagse.

Hoe John bij Nieuw Sion terecht kwam, noemt hij zelf “een klein wonder”. Hij vertelt: “Ik was al een aantal jaren bezig met coachingsgesprekken tijdens labyrintwandelingen, in een labyrint bij een biologische boerderij. Via via hoorde ik van het labyrint bij Nieuw Sion en ik geloofde niet dat die er echt was – dat had ik dan zelf al moeten weten! Toen ik de proef op de som nam kwam ik Ruud Pragt tegen, een man van tachtig die het eerste labyrint van Nieuw Sion aanlegde en onderhield. Hij gaf aan dat hij daarmee wilde stoppen. Voordat ik het wist had ik hier een plek om mijn eigen labyrint te maken en had ik binnen een paar maanden geregeld dat ik op Nieuw Sion labyrintwandelingen en de Labyrint Driedaagse mocht aanbieden. Het voelde meteen goed.”

Inmiddels biedt John niet alleen deze activiteiten aan, ook is hij lid van de getijdengemeenschap van Nieuw Sion en doet hij vrijwilligerswerk. En dat terwijl hij – naar eigen zeggen – in zijn jeugd “een gezonde afkeer” van het geloof heeft gekregen. “Dit klooster bleek voor mij thuiskomen. Ik vond hier mijn geloof terug, terwijl ik als kind in een klooster heb gelegen voor de behandeling van astma en dat als traumatisch heb ervaren”, vertelt John.

Het werk als retraitebegeleider maakt John “nederig”. “Dat is een christelijk woord hè, maar wel het juiste. Ik vind het wonderlijk dat ik mensen als een soort reisleider op hun pad mag begeleiden en helpen om dingen in een nieuw licht te zien. Voor mijn gevoel doe ik bijna niks, maar wordt er tijdens de wandelingen en retraite zoveel bereikt.”

John vindt het dan ook belangrijk om elke wandeling en retraite blanco te starten. “Ik wil niks weten over persoonlijke problemen en etiketjes. Met wederzijds respect en liefde voor elkaar komen al lopend vanzelf de woorden. De kunst is voor mij om niets te doen dan luisteren en door te vragen. Niet invullen, niet sturen. Ik vind het zo bijzonder dat dat kan.”

Aanmelden voor de Labyrint driedaagse.

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2