Interview met Leo Smelt

Hij is zelf niet zo’n verteller en maakt zichzelf in de retraite met Bijbelstudie het liefst overbodig. Maar als emeritus predikant Leo Smelt eenmaal aan de praat is over de retraite met Bijbelstudie die hem zo dierbaar is, proef je meteen de passie die de gepensioneerde theoloog ervoor heeft. “Ik hou heel erg van de Bijbel en die liefde wil ik laten voelen aan de deelnemers”, aldus Smelt.

Dat betekent overigens niet dat hij deelnemers wil overtuigen van zijn geloof. “Volgens mij kunnen we allemaal inspiratie uit de Bijbel halen”, vertelt hij. “We hebben een bron van spiritualiteit waar we samen uit kunnen putten. Ook kunnen we Bijbelteksten naar het hier en nu brengen, om te ontdekken wat je ervan kunt leren.” Zijn liefde voor de Bijbel kan hij kwijt in de retraite met Bijbelstudie. De rust, stilte en sfeer van Nieuw Sion helpen daar volgens Smelt enorm bij. “Ik ben van huis uit protestant en het kloosterleven stond ver van me af”, deelt hij. “Via mijn werk verbleef ik eens in een klooster en ik kon daar in een paar dagen meer studeren dan in een paar weken thuis. Sindsdien kwam ik regelmatig op het klooster en steeds vaker nam ik mensen mee. Nu vind ik het een sport om mensen die – net als ik vroeger – niks van het kloosterleven weten te laten ervaren hoe mooi het is.”

Smelt wil niet alleen laten zien hoe mooi het kloosterleven is, hij wil ook graag delen van zijn liefde voor en kennis van de Bijbel. Smelt: “Jarenlang was ik dominee, dus je kunt van mij verwachten dat ik wel iets van de Bijbel weet. Toch is elke retraite voor mij weer een verrassing waarin ik zelf ook verdieping vind. Theologie is een vak waarin je nooit uitgeleerd bent. Omdat ik ook pastoraal supervisor ben, kan ik deelnemers helpen om te ontdekken wat er in hen leeft; waar ze mee zitten, wat hen boeit, waar ze meer over willen weten. Toch probeer ik zelf zo min mogelijk aan het woord te zijn, maar wil ik mensen juist helpen om zich te verbinden met God en met anderen. Ik ben niet zo’n verteller, maar kan wel overbrengen wat de Bijbel met mij doet.”

Leo Smelt (1954) is sinds maart 2021 emeritus predikant, en was in het verleden onder meer zendingspredikant in arme wijken van Lima (Peru) en vervolgens jaren voorganger in diverse gemeentes. 

Aanmelden voor een Bijbelstudieretraite

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2