Interview met Patricia Bakker

Het begon in 2015 met soep maken voor vrijwilligers en gastvrouw zijn voor de retraites, en inmiddels is Patricia Bakker ook retraitebegeleider op Nieuw Sion. “Ik voelde me meteen thuis op het klooster en wist: het is waardevol om mijn steentje bij te dragen op een plek die voor veel mensen van betekenis is.”

Ze vond het altijd al aantrekkelijk dat er mensen zijn die zich in een klooster zo toewijden aan een gedisciplineerd leven van bidden, werken en gemeenschap. “Ook de gastvrijheid hoort daar voor mij bij”, vertelt Patricia. “Mensen mogen meedelen in het kloosterleven, waar ook wijsheid in te vinden is. Dat spreekt me zo aan.” Als vrijwilliger en inmiddels retraitebegeleider geniet Patricia ervan om een gastvrouw te zijn: “De retraites en mijn liefde voor het klooster liggen dichtbij elkaar. Ik mag mensen bewust maken van de bijzondere dingen die op deze plek gebeuren.”

Patricia is betrokken bij de Natuurretraite en ze begeleidt de Paasretraite. “Het is mijn kracht om mensen de ruimte te geven om te ontdekken wat er in henzelf gebeurt”, vertelt ze. “De liturgieën van de getijdengebeden, de omgeving, de stilte van het klooster en de mensen die je tegenkomt zie ik als aanknopingspunten. Wat die input met je doet, kun je gebruiken om te bedenken of er nog iets wringt en om daarbij stil te staan. Ze roepen vanzelf iets bij je op, dat hoef ik als begeleider niet te sturen. Liever niet zelfs. Maar ik wil je wel graag helpen om contact te maken met datgeen er in je binnenste leeft, als je daar behoefte aan hebt.”

Vooral het thema Pasen leent zich goed om te reflecteren, aldus Patricia. “In het paasverhaal zit automatisch veel vrijheid, omdat bijna alle emoties door de personages gevoeld zijn. Boosheid, verdriet, verlating, doodsangst, verraad, je woord niet kunnen houden: het hele menselijke leven komt voorbij met Pasen. En toch is er uiteindelijk altijd de liefde die overwint, of de hoop dat dat nog gaat overwinnen.” Het opzoeken van de diepgang met anderen via gesprekken ligt Patricia wel. “Praten over het leven loopt als een rode draad door mijn eigen leven”, vertelt ze. “In alles wat ik doe, is dat hetgeen waar ik het meest van geniet. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat  mensen inspireert en hoe dat eruit ziet, wat hen beweegt om bepaalde keuzes te maken. Daarbij ben ik van nature niet iemand die de behoefte heeft om de ander vol te stoppen met informatie of mijn eigen ervaringen. Ik wil dat best delen hoor, graag zelfs, maar alleen als je het me vraagt. Ik geef anderen graag de ruimte en dat maakt mij een goede begeleider voor de Paasretraite.”

In het dagelijks leven is Patricia kerkelijk werker en theologie-studente. Ze is getrouwd met Arie en samen zorgen ze voor hun pleegdochter.

Aanmelden voor de Paasretraite.

Aanmelden voor de Natuurretraite, later dit jaar.

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2