Interview met Rita van Herk

Rita van Herk doet niets liever dan werken met groepen. Dit doet zij dan ook al haar hele, werkzame leven, momenteel als professional binnen de Protestantse Kerk Nederland. Het begeleiden van retraites is voor haar een andere werkvorm om dit te doen en dat past haar ontzettend goed. “Ik heb al heel lang een innerlijke betrokkenheid bij het kloosterleven”, aldus Van Herk. Ze is dan ook sinds 2019 betrokken bij Nieuw Sion, vanaf het moment dat zij in de buurt kwam wonen. Naast retraitebegeleider is zij ook lid van de getijdengemeenschap en is ze vier keer per jaar een week kloosterhulp in het gastenhuis.

Haar liefde voor het klooster, brengt ze graag over op de deelnemers van een retraite. “Ik houd hiervan, ik vind het echt leuk”, vertelt ze. “En ik zie het ook bij anderen gebeuren, soms al wanneer mensen door de poort van het klooster lopen. Er ontstaat openheid. Hoe dat komt, moet je me niet vragen. Ik heb geleerd dat sommige dingen nou eenmaal gebeuren en je er goed aan doet je daarnaar te voegen.” Dit inzicht komt Van Herk goed van pas tijdens de retraites die ze begeleidt. “Ik wil mensen de ruimte geven om dingen zelf te ervaren. Dogmatiek heb ik nooit plezierig gevonden, dat anderen zeggen wie God is of wat de Bijbel betekent. Tijdens de retraite neem ik deelnemers mee in bepaalde werkvormen. Wat dat eventueel bij hen oproept heb ik niet in handen. Dat gaat buiten mij om.”

Dat verschillende teksten ook verschillende ervaringen teweeg brengen, heeft volgens Van Herk alles te maken met godservaring. “Waarom dat bij de één gebeurt en de ander niet is een groot mysterie. Dat komt niet van jou of mij. Maar dat ik die werkvormen mag aanbieden, is wel van belang. Het begeleiden van retraites heeft zó mijn hart.” Ook kan ze zich goed vinden in de kloostertraditie Ora et Labora: bid en werk. Van Herk: “Ik ben graag aanwezig bij de getijdengebeden en ik doe graag werk op het klooster. Wanneer ik als kloosterhulp in het gastenhuis verblijf, kan ik met bezoekers hele bijzondere gesprekken hebben aan de ontbijttafel. Het is zo mooi.”

Rita van Herk is professional binnen de Protestantse Kerk Nederland. Zij houdt zich veel bezig met begeleiding van groepen en het trainen van vrijwilligers. Ook gaat zij voor in diensten. 

Aanmelden voor deze retraite

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2