De 12 meestgestelde vragen over Jong Nieuw Sion

Moet ik gelovig of kerkelijk zijn om deel uit te maken van Jong Nieuw Sion?
Nee, je hoeft niet per sé gelovig of kerkelijk te zijn. Wel gaan we ervan uit dat je je open opstelt en wilt onderzoeken wat kloosterlijk leven voor jou kan betekenen. Ook vragen we of je je verdraagzaam kunt opstellen t.o.v. mensen die wél gelovig zijn of die anders denken en geloven dan jij doet. Dat past namelijk goed bij onze christelijke, monastieke en oecumenische gemeenschap. 

Kan ik Jong Nieuw Sion goed combineren met mijn werk of studie?
Studeren op Nieuw Sion is goed te doen omdat je je er goed kunt concentreren. En behalve je eigen kamer is er ook een gemeenschappelijke huiskamer en een bibliotheek. Buiten de deur werken kan ook heel goed. Er is een goede busverbinding naar Deventer en op de fiets is het 20 minuten naar de stad. En vanaf NS-station Deventer heb je een goede treinverbinding naar heel (Oost) Nederland.

Hoeveel jongeren maken deel uit van Jong Nieuw Sion?
Jong Nieuw Sion bestaat uit ongeveer 8 jonge mensen.

Waar kom ik te wonen en wat kost dat eigenlijk?
We hebben in één van de vleugels van het klooster – het vroegere noviciaat, de plek voor nieuwe monniken – acht gemeubileerde kamers beschikbaar (met uitzondering van een bed, dat mag je zelf meenemen). Samen beschik je verder over een grote leefkeuken, een woonkamer en sanitaire afdeling met douches en toiletten. Voor deelname aan het gehele programma en het verblijf op Nieuw Sion vragen we een bijdrage van € 350,- à € 400,- per maand, afhankelijk van de grootte van je kamer.

Waar kan ik terecht als ik (meer) vragen heb?
Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met jong@nieuwsion.nl. Het is ook mogelijk een telefonische afspraak te maken of een afspraak met rondleiding op het klooster. 

Ik wil me aanmelden om te gaan wonen in Jong Nieuw Sion, wat is dan de eerstvolgende stap?
Wat leuk! Twee leden van onze getijdengemeenschap nodigen je uit voor een gesprek om nader kennis te maken. Zij vertellen je dan ook direct meer over de manier van leven in Jong Nieuw Sion en over de andere gemeenschappen van het klooster. Zo kunnen we samen goed vaststellen of we bij elkaar passen.

Hoe weet ik wat er van me wordt verwacht als bewoner van Jong Nieuw Sion?
Hierover krijg je een goed idee tijdens het kennismakingsgesprek (zie hierboven). Uitgangspunt is een set ‘Leefregels voor Jong Nieuw Sion’ opgesteld, net zoals er leefregels zijn voor de leden van de getijden- en woongemeenschap van Nieuw Sion. We verwachten van je dat je die leefregels onderschrijft, daarmee word je meteen tijdelijk lid van de getijdengemeenschap van Nieuw Sion.

Vanaf wanneer kan ik op Nieuw Sion komen wonen?
Als we er in de kennismakingsfase achter komen dat we goed bij elkaar passen, kun je al op korte termijn op het klooster komen wonen of, uiteraard, op het snelst mogelijke moment dat voor jou past.

Er was eerder een Jongerenklooster op Nieuw Sion, is Jong Nieuw Sion hetzelfde?
Nee, dat is niet hetzelfde. Het jongerenklooster is een zelfstandige stichting die op dit moment activiteiten ontplooit vanuit de Deventer Broederenkerk (zie www.jongerenklooster.nl) Eerder was deze stichting gevestigd op Nieuw Sion. Jong Nieuw Sion wordt een gemeenschap die gelinkt is aan de andere gemeenschappen van Nieuw Sion. Leden van die nieuwe gemeenschap wonen op Nieuw Sion.

Wat als ik het na een week op Nieuw Sion niet meer zie zitten?
We raden je aan je eerst goed te oriënteren voordat je bij ons komt wonen, zodat je vooraf goed weet of Jong Nieuw Sion bij je past. Maar als je je toch niet thuis zou voelen, kun je natuurlijk weer gaan. Onze ervaring is echter dat het meestal wel een half jaar duurt voordat je het leven op Nieuw Sion echt hebt leren kennen.

Mag ik bezoek ontvangen van vrienden en familie?
Natuurlijk! Voor alle bezoek geldt wel dat we het belangrijk vinden dat ze het karakter van de plek respecteren. Dus een dance-feest organiseren past dan niet zo.

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2