Interview Rik Zweers

God aan diggelen 

Rik Zweers is een ondernemende hbo-theoloog, jonge theoloog des vaderlands (in 2018) en workshopleider op de Klooster Experience. Het klooster en de bijbehorende tradities heeft hij in zijn hart gesloten. “Tijdens mijn studie liep ik stage bij het Dominicanenklooster in Zwolle. Daar ontdekte ik dat met rituelen, theater en kunst openheid ontstaat om na te denken over het beeld dat je van God hebt.” 

In het dagelijks leven combineert Rik zijn liefde voor kunst en zingeving als gastdocent op Hogeschool VIAA, in de pop-up kerk in Zwolle en als programmamaker bij het Dominicanenklooster. Rik “In het klooster is minder behoefte om dingen uit te leggen, en dat geeft ruimte om na te denken over de zin van jouw leven. We nodigen wetenschappers, filosofen en kunstenaars uit om met bezoekers na te denken over thema’s als Burn-out onder jongeren of Seksualiteit en gender.” 

Met borden gooien
Rik groeide op in de gereformeerde kerk en leerde dat de bijbel een set levenslessen was. “Ik zag de bijbel als een boek met regels. Tijdens mijn studie kwam ik er steeds meer achter dat de Bijbel een poëtisch boek is. Bijbelse verhalen hoeven historisch niet te kloppen om betekenis te hebben voor mij.” 

Op een artistieke manier naar de bijbel kijken en zo ruimte en openheid vinden. Hoe werkt dat? Rik vertelt hoe dat bijvoorbeeld in de pop-up kerk wordt gedaan: “We zijn aan de slag gegaan met het thema (verloren) hoop. Naar aanleiding van het verhaal van Elisa die hoop gaf aan een weduwe dat ze nog zwanger zou worden. Elia krijgt een verbaal bord naar z’n kop gegooid door de vrouw. De opdracht was: Schrijf op een bord welke hoop in je leven is vergaan. Daarna gooiden we de borden kapot. Je ziet en voelt de emotie die daarmee gepaard gaat. Wat doet het met je om afscheid te nemen van een verlangen wat onvervuld is. Kan je het bord al weggooien?”

Christ with shopping bags
In een van de workshops die Rik op de Klooster Experience geeft, gaan deelnemers aan de slag met kunst en zingeving. Rik: “De workshop helpt je om een kunstwerk te verbinden aan je eigen zingevingsvraag. Voor mij is bijvoorbeeld het beeld van Bansky ‘Christ with shoppingbags’ heel raak. Je ziet Jezus hangen aan het kruis met winkeltassen in zijn handen. Voor mij betekent dit een aanklacht tegen het consumentisme, de leegte van kerst, maar ook dat het lijden van Jezus in elke tijd weer een nieuwe betekenis krijgt. In ons leven verandert het beeld van God ook. En dat is goed! Ik doe niets liever dan daarover met mensen te praten en na te denken over de zin van ons leven.” 

Workshops
Op de Klooster Experience kan je twee workshops van Rik volgen: 

Workshop – God aan diggelen 

Door: Rik Zweers en Dominicanenbroeder Jozef Essing

Broeder Jozef en Rik ontmoetten elkaar 4 jaar geleden in het Dominicanenklooster in Zwolle. De mannen verschillen 50 jaar in leeftijd, maar kenden beiden een vast geloof in God wat in de loop der jaren voor een deel instortte. Wat kwam ervoor in de plaats? Een levend en meer divers beeld van God. 

In deze workshop word je meegenomen in de persoonlijke verhalen van Rik en Jozef en ga je op zoek naar jouw beeld van God. Is dit een statisch beeld of is het continu in beweging?

Workshop – Kunst voor amateurs 

Door: Rik Zweers 

Kunst kan onbegrijpelijk zijn en vreemd. Maar kunst kan ook helpen in een zingevingsvraag. Het zet mensen aan het denken. Het geeft een ander perspectief en nieuwe gesprekken.

In deze workshop krijg je handvatten van Rik om jouw zingevingsvraag te verbinden aan een kunstwerk zodat het niet meer vreemd is, maar leert wat het jou kan vertellen.

 

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2