Retraites

De werkgroep Gastvrijheid & Retraites ontwikkelt plannen en initiatieven tot een breed aanbod in retraites. De mensen van deze werkgroep zorgen dat gastvrijheid letterlijk handen en voeten krijgt in Sion, zowel voor retraitegasten als voor logees. De retraites en bezinningsdagen in Nieuw Sion worden geleid door mensen uit de kring van Nieuw Sion, of door professionals van buiten. Het aanbod, gegrondvest in het christendom, wordt zorgvuldig samengesteld. Wie zelf een retraite wil aanbieden en daarvoor Nieuw Sion als locatie wil gebruiken, kan zich melden bij de werkgroep. We zullen dan in onderling overleg bekijken of het aanbod past bij onze doelstellingen. In ons programmaoverzicht is te zien welke retraites en activiteiten de komende tijd aangeboden worden.

Stilte

Nieuw Sion is een plek waar mensen dichter bij God, bij zichzelf, bij de medemens en bij de natuur kunnen komen. Hoe? Door gebed en contemplatie, stilte en eenvoud, handenarbeid en gastvrijheid, gebaseerd op de monastieke traditie. De stilte is een daarbij een dierbare vriend. Om hem te bewaken, wordt er niet gesproken in de pandgangen, de bovenverdieping van het gastenhuis en het buitengebied rond werkhuizen en gastenkluizen. Bij veel van de retraites en bezinningsbijeenkomsten, evenals tijdens de getijden, is stilte een wezenlijk onderdeel van het programma.

Lectio divina

Deze gebedsvorm, afkomstig uit de traditie van de monniken, stelt ons in staat direct in contact met het woord van God te leven. We organiseren verschillende meerdaagse retraites, waarbij je wordt ingeleid in deze vorm van bijbellezen. Tijdens de meerdaagse staat de vraag centraal hoe je in je alledaagse werkelijkheid kunt leven met God.

Natuur

In de werkgroep Natuur zorgt ervoor dat het buitengebied van Nieuw Sion betrekken is in onze zoektocht naar God. Regelmatig worden er natuurretraites georganiseerd, en maandelijks is er een prachtige stiltewandeling naar Nieuw Sion toe.

Kunst

Op Nieuw Sion kun je de stilte proeven, de geur van de natuur opsnuiven en creatief aan de slag gaan. We hebben een aantal themakamers ingericht waarin je kunst kunt ervaren. Daarnaast kun je tijdens de creatieve retraites aan de slag, zoals ook de monniken handenarbeid doen. Zo kun je je scheppend vermogen ontdekken door middel van  woorden en beelden.

Pelgrimage

We heten regelmatig groepen welkom die een pelgrimstocht maken. Dat kan een langere tocht zijn, zoals een pelgrimage in het voetspoor van de Moderne Devotie. Op elke tweede zaterdag van de maand kun je meedoen aan een stiltewandeling. Na aankomst bij het klooster houden we om 12.00 uur in de Kapittelzaal of de Abtskapel een viering. Aansluitend lunchen we samen. Start van de wandeling is om 11.00u bij de boerderij Erve Kleinveldhuis aan de Veldhuizerdijk 1 te Diepenveen.

Klik hier voor het aanbod van dit moment!

 

 

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2