Natuur en tuinen

Nieuw Sion wordt omgeven door landgoed De Kranenkamp, het noordelijke deel is in het bezit van de familie Houck het aangrenzende midden – en zuidelijke deel wordt beheerd en onderhouden  door de Stichting IJssellandschap en meerdere pachters. Het stuk bos, waar bezoekers van Nieuw Sion veel wandelen, dateert uit omstreeks 1600 en draagt nog sporen van de Engelse landschapstuin die er ooit werd aangelegd. Heuveltjes, slingerende paden en een rietgedekt theehuis scheppen een unieke omgeving, die uitnodigt tot meditatief wandelen. Het landhuis dat er ooit stond is verdwenen, maar de voormalige vijver is er nog, als een poel in het bos, waarin de hemel zich dagelijks spiegelt. Voor Nieuw Sion is de omliggende natuur een deel van de kracht van de abdij. De natuur is evenals de mensen onderdeel van wat hier gebeurt.

Natuur in kloostertuinen

Bij Nieuw Sion horen verschillende kloostertuinen, die deels toegankelijk zijn. De gastentuin, te bereiken via de hoofdingang, is het meest bekend. De tuin is de eerste plaats waar je als gast terecht kunt voor een moment van afzondering en stilte. De grond grenst aan een klein bosperceel, dat ook vrij toegankelijk is. De tuin leidt de bezoeker zwijgend door de seizoenen, het stille wit in de winter, het goud van de herfstbladeren en zodra het warm wordt is de tuin een zee van bloemen en vlinders.

Via het kerkhof, waar de overleden monniken rusten – een tastbare herinnering aan ruim honderddertig jaar kloosterleven – bereik je de zijtuin aan de oostkant van de abdij. Hier is de beroemde berceau (zie foto): een levende idylle, waar je geweest moet zijn om te weten hoe bijzonder dit natuurbouwwerk is. De berceau is ook een vast onderdeel van de meditatieve rondleidingen die we geven. Voor rondleidingen en excursies kun je je aanmelden bij de coördinator.

Aan de noordkant van de gebouwen liggen de voormalige moestuinen. Nog verder doorlopend kom je bij de oude achtertuin van de monniken, dit is het grondstuk aan de westkant, grenzend aan werkhuizen en keukens van de abdij.

Niet alle grondstukken zijn vrij toegankelijk. Als je in Nieuw Sion bent, wordt vanzelf duidelijk waar je wel of niet kunt komen. De verborgen delen zijn wel grotendeels opgenomen in de rondleidingen.

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2