Toelichting programma retraite ‘Een nieuw begin’

Toelichting op het programma – retraite ‘Een nieuw begin’
Een nieuwe fase kan vreugdevol zijn of verdrietig. Je kiest ervoor of het overkomt je, maar in ieder leven komen ze beide voor.

Je hebt de overgangen die niet tegen te houden zijn. Elk jaar ouder worden bijvoorbeeld. Of, letterlijk: ‘overgaan’ naar de volgende groep op school. Het ouderlijk huis verlaten, gaan studeren, een baan vinden. Dat zijn gebeurtenissen die zich bijna als vanzelf voltrekken. Ze voelen op een of andere manier ‘logisch’, kloppend.

Maar soms overkomt een overgang je tegen je zin en dan kan het als een breuk voelen. Je verzet je, maar je huwelijk strandt waar je bij staat. Je wordt ontslagen, of je moet met pensioen terwijl je dat nog lang niet wil. Er gaat iemand dood. En hoezo ‘eerste kind’ – was het maar waar dat je kinderen kréég! In dat soort situaties gaat het om afscheid nemen van iets wat was.

Beide soorten van switchen naar een nieuwe fase horen bij mens zijn. Het zijn geen dingen waarmee je naar een dokter hoeft, maar ze vragen wel om aandacht, om liefde. Het is sowieso goed om met aandacht te leven, maar zeker rondom zulke periodes, omdat er anders emoties ondergronds gaan. Als je geen adem en lucht en ruimte geeft aan wat je voelt bij aanvang van een nieuwe fase, kan het je jaren later nog opbreken. Want: niet goed doorleefd, niet uitgesproken, niet met aandacht begonnen aan het nieuwe.

Of je jouw nieuwe fase nu ingaat uit vrije wil of met tegenzin, deze retraite helpt je bij het ordenen van de situatie. Je zet jezelf stil, zodat je niet gehaast voorbij leeft aan de verandering in je leven. Je neemt afscheid van wat voorbij is en krijgt zicht op wat voor je ligt.

Aanmelden voor deze retraite

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2