In gesprek met… Imre en Wilma van der Geer

Sinds 2020 maken Imre en Wilma van der Geer deel uit van de woongemeenschap van Nieuw Sion én organiseren ze meerdere keren in het jaar de Gezonde leefstijl Retraite op het klooster. “In de setting van het klooster valt alle ruis weg”.

Wilma is afgestudeerd psychomotorisch therapeut en heeft haar eigen bedrijf in het coachen van mensen in een gezonde leefstijl. Daarnaast is zij afgestudeerd gewichtsconsulent. Imre is gespecialiseerd in het adviseren en coachen van mensen door middel van een inspanningstest. Zijn invalshoek is om mensen in beweging te krijgen en om een actieve leefstijl te stimuleren. Hun professionele achtergrond en hun ervaringen van het wonen, werken en bidden op Nieuw Sion komen tijdens de retraite samen. “Het idee voor deze retraite is hier ontstaan, toen we hier kwamen wonen vielen de puzzelstukjes op hun plek”, vertelt Wilma. “Als ik buiten het klooster mensen begeleid, kost het meer tijd om stil te worden en te luisteren naar je lichaam. In het klooster gaat dat als vanzelf.” 

In de retraite delen Imre en Wilma ook wat het leven op Nieuw Sion met hen doet. “We krijgen vaak te horen dat mensen dat ook als heel ongedwongen en onbevooroordeeld ervaren.” Ook de getijdengebeden die als een rode draad door het retraiteprogramma lopen spelen daarin een grote rol. “Het is ook bijzonder om te merken dat dit voor iedereen geldt, ook als je geen kerkelijke achtergrond hebt. Een deelnemer die het gebed niet kende, gaf bijvoorbeeld terug dat hij de gebedsmomenten fantastisch vond: simpelweg omdat hij gedwongen werd stil te zijn.”

Voor wie is deze retraite bedoeld?

Imre vertelt:“Je merkt dat veel deelnemers naar de retraite komen met een duidelijke behoefte of vraag. Hoe kan ik bijvoorbeeld beter voor mezelf zorgen, of: ik ervaar veel onrust of stress en kan daardoor al een hele tijd minder slapen. Je merkt dat mensen ook steeds vaker moeite hebben om voor zichzelf te zorgen”.. In de retraite komen theorie en praktische oefeningen rondom gezond leven, gezond eten, bewegen en ontspanning bij elkaar, maar er is ook veel ruimte voor vrije invulling en rustmomenten. De retraite is ‘op jezelf’ te volgen, maar de ervaring leert dat er vanaf het begin door het delen van ervaringen ook een groepsproces op gang komt. “De vragen waar mensen tegenaan lopen roepen heel vaak herkenning op, ook bij ons als begeleiders. Het is echt een samen zoeken en ontdekken aan welke ‘knop’ je te draaien om meer in balans te komen in je leven.”

Wat nemen deelnemers mee naar huis?

“Dat verschilt heel sterk per deelnemer, in de retraite wordt iedereen stilgezet bij de vraag: hoe blijf ik nou in balans in mijn eigen leven. De één komt tot het besef: ik moet meer de natuur in, voor een ander ontstaat de wens om meer stille tijd te nemen of juist bezig te gaan met voeding.” Op al deze aspecten worden tips en tools meegegeven tijdens de retraite. “Ik geniet er enorm van als mensen in de retraite een stapje zetten”, vult Wilma aan. “Al is het maar een simpel iets of iets waar een deelnemer door geinspireerd wordt, dat is echt een wow-momentje”.

Dit evenement wordt op meerdere data georganiseerd. Aanmelden voor andere data kan door op de datum te klikken.

Nieuwsbrief Nieuw Sion

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Nieuw Sion gebeurt? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook logo2